Сблъсък между депутати и съдии се разигра в парламентарната правна

...
Сблъсък между депутати и съдии се разигра в парламентарната правна
Коментари Харесай

ГЕРБ опитва да скрие делата във ВАС

Сблъсък сред депутати и съдии се разигра в парламентарната правна комисия при разглеждането на ремонти в Административно-процесуалния кодекс (АПК), препоръчани от ГЕРБ. С измененията се засекретяват каузи, гледани на последна инстанция във Върховния административен съд (ВАС), с аргумента, че по този начин правораздаването ще стане по-бързо . Съдиите обаче се опълчиха и обясниха, че процедурата ще стане още по-тежка.
Депутатите показаха компромисен вид , съгласно който съдът ще взема решение с определение дали съвещанието да бъде намерено или закрито, когато делото се гледа от тричленен състав . То няма да предстои на обжалване. Ако страна по делото изиска съвещанието да е намерено, съдът ще се преценява с това. Делото няма да може да е закрито и в случай че се гледа единствено на една инстанция или от петчленен съвет на Върховен административен съд.
Председателят на Върховен административен съд Георги Чолаков разяснява, че Пленумът на съда поддържа настоящия ред. Заместничката му Теодора Николова посочи, че касационното произвеждане в Европа е обществено, а закриване на каузи се позволява по изключение при нарушение на публичния ред или на правата на жителите. Николова уточни, че така и така натовареният Върховен административен съд щял да се затрудни в допълнение, защото авансово ще преглежда съответното дело, с цел да реши да бъде намерено или не.
Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ се държа внезапно със съдиите и съобщи, че не има вяра на мнението на Пленума им. " 67 съдии са го подписали ", акцентира Чолаков. Според Кирилов, в случай че се одобри компромисният вид, общото предписание ще бъде съвещанието да бъде намерено, защото всеки щял да желае да е по този начин, написа Сега.
" Bъoбщe нe вяpвaм нa cтaнoвищeтo, зaявeнo oт плeнyмa нa BAC. He мe пpeкъcвaйтe, зaщoтo щe ви изгoня oт зaceдaниeтo! He ви нaпaдaм, нe ви oбвинявaм в лицeмepиe, нo aкo зaпoчнeтe дa paбoтитe пo дpyгия peд, тo мoжe би щe ви ce пpoмeни. Дaйтe тoгaвa гapaнция, чe плътни 10 минyти щe ни cлyшaтe cтpaнитe! Дa взeмeм дa въвeдeм aнглocaкcoнcкoтo пpaвo c жypитo, къдeтo вceки aктьop щe e нaй-дoбpият плeдиpaщ aдвoкaт! Но ще слушате и общественика Иван Петров, който написа по пет тъжби на ден! ", съобщи Данаил Кирилов.
Комисията утвърди и закритите съвещания, и компромиса за откритите. Окончателната редакция ще стане ясна чак когато законопроектът влезе на второ четене в пленарната зала.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР