Съзнателно или несъзнателно опозицията е направила услуга на правителството в

...
Съзнателно или несъзнателно опозицията е направила услуга на правителството в
Коментари Харесай

Османи: Вписването на българите в конституцията не е риск за държавата, рисков е референдумът

Съзнателно или неумишлено опозицията е направила услуга на държавното управление в Република Северна Македония с настояването си за референдум, тъй като самата съпротива е отделила Договора за добросъседство с България от измененията в конституцията, а в тези промени няма риск за страната, счита министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.  

 

В изявление за ТВ 24 той дефинира като сериозен проблем метода, по който обществото в Република Северна Македония възприема процесите, свързани с евроинтеграцията на страната, и съобщи, че обвързване на държавното управление е да убеди хората, че страната напредва към задачата си. 

 

„ Конституционните промени не са риск, а по-скоро са в услуга на страната, тъй като съставляват формализиране посредством конституцията на историческия факт, че в (Република Северна ) Македония дружно с болшинството от македонския народ живее и българско малцинство. Защото преди няколко години дебатът изглеждаше по-иначе, говореше се за исторически корени, за един народ в две страни. Промените в конституцията с включването на българското малцинство са в поддръжка на зачитането на правата на малцинствата, което е една от европейските полезности ” сподели Османи.

 

По думите му огромна част и от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не виждат проблем с вписването на българите в конституцията, само че би трябвало време, с цел да надделее това мнение. 

 

„ И от ВМРО-ДПМНЕ знаят, че самодейността за референдум е нездравословна. Този опит да се минират трите стълба на евроатлантическа Северна Македония - договорът от Охрид, Договорът с Гърция и този с България -  не е добра концепция, тъй като тези контракти са интернационално обезпечени.

 

Идеята за еднонационални референдуми е рискова, за който и да е стратегически въпрос за страната. Това отваря " кутията на Пандора " и за еднонационални решения, а последствията са многослойни. От опозицията знаят рисковете, само че калкулират, че това ще им донесе краткотраен политически резултат, залагайки на страстите, а не на разсъдъка. Трябва да има един рационален човек, който да каже, че става дума за партийни изчисления, само че по-важно е по какъв начин това ще рефлектира в страната ”, сподели Османи. 

 

 

Източник Българска телеграфна агенция

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР