Създавай, празнувай, учи – с това послание посреща посетителя сайтът,

...
Създавай, празнувай, учи – с това послание посреща посетителя сайтът,
Коментари Харесай

Създавай, празнувай, учи - как Литва отбелязва стогодишнината си

Създавай, празнувай, учи – с това обръщение посреща посетителя уеб сайтът, отдаден на стогодишнината на Литва. Балтийската страна чества първия си век през днешния ден и дефинира юбилея си като " история за триумфа, написана от литовския народ и литовците, живеещи в чужбина. "

" Днес означаваме не просто една дата, а цялостен век триумфи, основани от всички нас. Ето за какво приканваме всички да си напомним достиженията си, да отпразнуваме 16 февруари и да продължим да построяваме нашата Литва ", гласи обръщението.

Годината е празнична в района – предходната година Финландия стана на 100 години, а през 2018 година столетници ще станат още Естония и Латвия. Литва обаче е най-старата от трите балтийски страни и празненствата ще продължат четири години в памет на събитията сред 1917 година и 1920 година - интервалът от взимането на решение за основаване на самостоятелна страна до първото заседание на Народното събрание ѝ. Нa 16 февруари 1918 година е оповестена независимостта на модерна Литва.

Хората

Първият апел на страната към жителите е да дарят времето си на Литва – да основат лични обичаи и да поддържат връзка с другите хора; да се погрижат за местата, където живеят, като ги почистят или украсят; да отделят време за хората с увреждания, самотните възрастни или бедните; и да споделят професионалните си познания и опит с други хора. Сайтът приканва присъединилите се в тази самодейност да запишат направеното от тях и дава обещание дарове за всички доброволци на Международния ден на доброволеца 5 декември.

Инициативата " Ние строим страната " е ориентирана към водачите на локалните общности, които имат опция да вземат участие в състезанието със свои действия, с които са обединили жители и са засилили локалното самоуправление.

 Литовци честват Богоявление.
© Associated Press

Литовци честват Богоявление.

Празникът

Празникът през днешния ден ще стартира с реверанс пред държавниците, подписани Декларацията за самостоятелност, ще продължи със звън на камбани на територията на цялата страна в 12:30 на обяд, марш на младежите, църковна работа, издигането на знамената и на трите балтийски страни и послание на президента и концерти на Катедралния площад във Вилнюс и в Националната опера и балет. А Музикалният фестивал през юни и юли ще събере десетки хиляди гости и артисти.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР