Създават съвет за сътрудничество в областта на безопасността на движението

...
Създават съвет за сътрудничество в областта на безопасността на движението
Коментари Харесай

Решават академично проблема с войната по пътищата

Създават съвет за съдействие в региона на сигурността на придвижването по пътищата. Той ще бъде към Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата " (ДАБДП) като сплотява университетските и научните среди. В него вземат участие представители на упълномощените университети, както и на Българска академия на науките, оповестиха от Министерството на образованието и науката.

Новината за новата конструкция бе обявена по време на конференция " Стратегии и политики за развиването на висшето обучение в България ". Събитието се провежда от Съвета на ректорите на Висшите учебни заведения на Република България, а в него участваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, както и ръководителят на държавната организация за сигурност по пътищата Малина Крумова.

" Надявам се това да се трансформира в работещ механизъм за партньорство и обмяна на опит при образуване на обществените политики по тематиката ", сподели Крумова.

Използването на достиженията на науката в региона на пътната сигурност и подготовката на фрагментите бяха акценти на нейното изявление. Кадровата осигуреност се планува да става посредством взаимно образуване на стажантски и квалификационни стратегии.

" С общата ни интензивност това може да се трансформира в работещ механизъм за партньорство, който да използваме и при подготовка на планове и изследване на интернационалния опит ", добави Малина Крумова.

Представяйки функционалностите и целите на ръководената от нея организация ДАБДП Крумова съобщи, че се стремят да имат предварителната защита, а не на последващата реакция. " Инициатива, за която опита на висшите учебни заведения в България ще е доста скъп ", сподели Малина Крумова.

Припомняме, ДАБПДП беше основана след тежката злополука на 25 август 2018 година с 20 починали на пътя край Своге. Това е първият случай на огромна злополука в страната, в който водачът не беше посочен като главен провинен. След злополуката бяха правени инспекции и инспекции на пътната настилка и се оказа, че в асфалта е вложен варовик, който понижава сцеплението на пътя.

Тогава от Института за пътна сигурност показаха поредност от аргументи за злополуката с 20 жертви.

Трудно бе открита и лаборатория, която да изследва пътната настилка.

Оказа се, че шефът на фирмата-изпълнител е дал на лаборатория, благосъстоятелност на неговия наследник да изследва пътната настилка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР