Създават правен механизъм за юридическа подкрепа на българите в РСМ

...
Създават правен механизъм за юридическа подкрепа на българите в РСМ
Коментари Харесай

Габриел: До края на декември ще има решение за Шенген

Създават юридически механизъм за юридическа поддръжка на българите в РСМ и Сърбия

Моята упоритост за България е тя да бъде районен иновационен водач. За първи път в стратегическите партньорства със Съединени американски щати и с Обединеното кралство имаме ясно откроено съдействие в региона на нововъведенията ", съобщи вицепремиерът и външен министър Мария Габриел по Bulgaria ON AIR.

" За първи път Министерство на външните работи има такова мобилно приложение - то се споделя " Пътувай осведомено ". Много е значимо и с това, че има бутон SOS, което разрешава в непредвидена обстановка доста бързо индивидът да бъде локализиран. Мобилното приложение е единственото в Eвропа, на Външно министерство, което е с ChatBoth ", разяснява Габриел.

По думите ѝ колкото и да обръщаме внимание на цифровите умения, толкоз не би трябвало да забравяме и базовите.

" Само преди седмица направихме първия си по рода ден на отворените порти за студенти. Дойдоха стотици младежи ", сподели вицепремиерът.

На въпрос има ли какво да направи България, с цел да бъде утвърдена от Австрия и Нидерландия за Шенген, тя отговори, че до края на декември ще има решение дали ще бъдем признати.

" От ден първи имаме доста ясни причини, които са подплатени с обстоятелства. Изготвих документ от две страници, който да покаже всички резултати, изпратен е до всички посланици на Европейски Съюз ", уточни Габриел.

По думите ѝ България има потребност от външнополитическа тактика. 

" В първата конференция доста ясно казахме, че България има мощна упоритост за две неща - да бъде фактор за непоклатимост в Югоизточна Европа и районен иновационен водач. Втората конференция ще бъде с младежи - желая да чуя техния глас. Третата ще бъде с интернационалните специалисти ", изясни външният министър.

Според нея стабилността на ръководството зависи от работата на държавното управление всеки ден, а ротацията ще затвърди посоката, в която върви страната. Габриел е на мнение, че дебатите демонстрират политическо съзряване.

" За последните шест месеца България излезе от европейската и интернационална изолираност, приказва в един глас вътре в страната и отвън страната. Много ясно декларира, че не сме единствено членове на Европейски Съюз и НАТО, не сме пасивни наблюдаващи на участието си, а желаеме да бъдем дейни ", съобщи вицепремиерът.

На въпрос не би трябвало ли Министерство на външните работи да сътвори юридически механизъм за юридическа поддръжка на българите в РСМ и Сърбия, чиито права са редовно нарушавани, а самите пострадали срещат компликации за намиране на добра правна отбрана, министър Габриел изясни, че тематиката не убягва от вниманието на Министерство на външните работи, била е повдигната и по време на срещата й в Скопие на 28 ноември с българите там.

" Ние сме решили да създадем подобен юридически механизъм. Необходимо е той да бъде и финансово гарантиран. Нашите сънародници споделиха, че им е належащо да познават механизмитеза писане на тъжби и отстояване на права. " Тя акцентира обаче, че в Програмата за обичайните ни общности, няма подаден план за една платформа да вземем за пример, в която да има информация какви са стъпките и по какъв начин да защитиш своите права. 

" За 2023 година бюджетът на тази стратегия беше 1 млн.  лв. За идната година нашето предложение е бюджетът за тази стратегия да е 2 милиона и 100 хиляди лв., " акцентира Мария Габриел.

Тя уточни още, че за първи път тази година Комисията за битка с расизма и нетолерантността към Съвета на Европа регистрира казуса с македонските българи и той откри своето отражение и в Доклада на Европейска комисия за РСМ.

Мария Габриел сподели още, че откакто посланикът на Сърбия беше извикан преди месец в Министерство на външните работи поради случая с обиска в КИЦ Босилеград и недопускането на Едвин Сугарев в страната, от посолството на Сърбия към момента не са дали поисканите копия от правосъдно решение за подхванатите от сръбската полиция дейности.

" За страдание, няма постъпила информация и това за нас е тревожна наклонност. За сметка на това България, с изключение на в двустранните връзки, на всички формати на равнище Европейски Съюз - работна група, Съвет, повдига тематиката. Защото Сърбия е претендент за член на Европейски Съюз и е неприемливо в границите на този си статут да не съблюдава личното си законодателство и това на Европейски Съюз. И ние ще продължим да приказваме за тази задълбочаваща се наклонност, " съобщи външният министър.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР