Създаването на възможност Висшият съдебен съвет (ВСС) да назначава и

...
Създаването на възможност Висшият съдебен съвет (ВСС) да назначава и
Коментари Харесай

ПП-ДБ осъди осакатяването на независимостта на съда. Съдии и адвокати също реагираха

Създаването на опция Висшият правосъден съвет (ВСС) да назначава и освобождава ръководителите на висшите съдилища без присъединяване на нито един член на съвета, определен директно от съдиите, може да ликвидира независимостта на съда.

Такова мнение показаха в четвъртък вечерта някогашният ръководител на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова и зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет Валя Гигова.

От “Продължаваме смяната - Демократична България ” (ПП-ДБ) пък заявиха в петък сутринта, че “няма да си затворят очите ” пред “осакатяването ” на първичните законодателни оферти.

Повод за реакциите им стана признатата с гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи в парламентарната правна комисия (ЗСВ). Според нея ръководителите на висшите съдилища ще могат да се назначават и освобождават с 13, вместо със 17 гласа, освен това без условие тези решения да се взимат с болшинство от гласове на членове на Висш съдебен съвет, избирани директно от съдиите.

Този текст беше прокаран сред първо и второ четене на законопроектите за така наречен механизъм за надзор на основния прокурор. Депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи взеха решение да приравнят ръководителя на държавното обвиняване с ръководителите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, макар възраженията на правосъдното министерство и Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

“От държавното управление с втория мандат има смисъл единствено в случай че законите, които от дълго време са на дневен ред и са нужни на българското общество, се гласоподават по метода, по който са замислени, а не се осакатяват с подправени причини ”, обявиха от парламентарната група на обединението, която в понеделник се разбра с ГЕРБ за ротационно държавно управление с втория мандат.

Механизмът за надзор на основния прокурор и продължаването на правосъдната промяна е измежду главните. Още при първото гласоподаване на второ четене в правната комисия на текстове от общата стратегия на двете сили обаче, ГЕРБ и Движение за права и свободи гласоподаваха против ПП-ДБ.

“Дали е резултат на недоумение или е съзнателно, само че е реалност - част от промените на Закона за правосъдната власт могат да унищожават независимостта на съда ”, написа във Facebook в четвъртък арбитър Тодорова.

Тя уточни, че съгласно гласуваните нови текстове на Закон за съдебната власт към този момент няма да могат да се избират съдии от парламентарната квота на Висш съдебен съвет, а в това време се понижава броят на нужните гласове за избор и освобождение на ръководителите на висшите съдилища.

“С обикновена аритметична интервенция се обяснява, че освобождението на ръководителите на висшите съдилища може да бъде реализирано с гласовете на 11-те членове на Прокурорската гилдия и 2-ма членове на Съдийската гилдия, определени от Народното събрание, т.е. без гласа на нито един член, избиран от съдиите ”, написа Тодорова.

“Не погубвайте независимостта на съда и не слагайте знак на тъждество сред ръководителите на висшите съдилищата и основния прокурор. Едните вземат решение и то единствено в състав, а основният прокурор еднолично взема решение и се разпорежда. Прокурорът е страна в процеса, само че господарят на справедливостта е съдът ”, прикани депутатите във Facebook юрист Гигова.

В петък следва въпросните промени да бъде дефинитивно гласувани в пленарната зала на Народното събрание.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР