"Създаването на ваксина, колкото и енергично да се работи, ще

...
"Създаването на ваксина, колкото и енергично да се работи, ще
Коментари Харесай

Проф. Мира Кожухарова разкри може ли COVID-19 да мутира в сезонен грип

"Създаването на ваксина, колкото и пламенно да се работи, ще отнеме минимум година. Хората би трябвало да са спокойни, че COVID-19 не може да се популяризира с вестници и книги ", това съобщи епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Коя е тя?
Проф. Мира Кожухарова е български академик, епидемиолог. Била е народен съветник по епидемиология. В продължение на години заемаше оста заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Университетски учител е. Има десетки научни изявления и отчети в научни конгреси в България и Европа.

Ето какво още показа проф. Мира Кожухарова в изявление за в. Монитор:

- Проф. Кожухарова, доста се приказва за устойчивостта на ковид COVID-19. Възможно ли е човек да се инфектира с него посредством пипане на вестници, книги и пари, да вземем за пример?
-
Прекрасно е човек да си купува книги, да се осведоми от вестници, които не разгласяват подправени вести. Пределно ясно е, че самата технология на отпечатването им не разрешава замърсяването с микроорганизми. В това отношение хората би трябвало да са спокойни. Напротив, в същото време на самоизолация, какво по-хубаво от това да четеш.

Наш специалист от СЗО разкри дали може да се заразим с COVID-19 от вестниците и пратките

Трябва да се знае, че вирусите на могат да се задържат дълготрайно време в околната среда, тъй като могат да живеят единствено до момента в който са вътре, в клетките. Клетката, отделена към този момент от организма, бързо изсъхва и вирусите умират. Затова няма причина за особени безпокойства. Има причина обаче да се поддържа добра хигиена, без значение дали сме в пандемия или не. Този ковид е рисков дотолкоз, доколкото за пръв път се срещаме с него и към момента не е изцяло изследван.

Абсолютно не е правилно изказванието, че той е доста устойчив в околната среда, както се твърдеше при започване на появяването му. Авторитетни изследвания и резултати от опити все още към този момент демонстрират, че той не е по-издръжлив от другите вируси. На битово равнище, поддържането на добра хигиена е задоволителна профилактична мярка. В това отношение би трябвало да се съблюдават общите рекомендации, а точно ръцете да бъдат чисти – да се мият постоянно с вода и сапун, а когато не е допустимо, да се употребяват дезинфектанти.

Колкото до повърхности, които ежедневно пипаме, има риск, в случай че те са мръсни. Хората да са спокойни: COVID-19, въпреки и ковид, не е със свръхспособности за разпространяване. Доскоро нямаше доста изследвания и по тази причина интерпретациите за неговата резистентност бяха прекомерно хиперборлизирани.

- Всички дезинфектанти ли работят еднообразно, или има такива против бактерии и други против вируси?
- Лабораторно е потвърдено, че коронавирусите са доста чувствителни към алкохол и към хлорните препарати, каквато е белината. Всички дезинфектанти за ръце, които съдържат алкохол, са подобаващи.

Препоръката е, че дезинфекцията е задоволителна, в случай че ръцете са очевидно мръсни. Колкото и добър да е дезинфектантът, водата и сапунът не трябва да се не помнят.

- При влизане и излизане от у дома в този момент, в изискванията на изключително състояние, би трябвало ли всякога да дезинфекцираме бравата на входната врата, ключовете, портмонето, телефона?
- Редовното миене и стерилизация са хубаво нещо, което не значи, че след всяко влизане и излизане би трябвало да дезинфекцирате личната си врата, само че ръцете във всички случаи.

Те би трябвало да са чисти, тъй като човек несъзнателно пипа лицето, очите, носа – все непрепоръчителни неща в сегашната обстановка. Това е годна предварителна защита против всички причинители на болест.

- Хората към този момент се изнервят от самоизолирането. Какво е вашето мнение?
- Епидемиологичните обстановки засягат цялото общество, а освен обособени хора. Личната отговорност е от изключителна значимост и спазването на разпорежданията не предстои на коментар. Предпазвайки себе си, ще предпазим и хората в близост. Всеки носи отговорност и би трябвало да си я поеме.

- През пролетта циркулират рино и аденовируси. Как човек да отличи едно неразположение от простуда, да вземем за пример от COVID-19?
- За новия ковид е присъща температурата и сухата кашлица. Хората не трябва да изпадат в суматоха, в случай че кихнат. Това може да е и от цъфтящите дървета, които стигат до балконите на жилищата ни.

В началото на епидемията, през зимата беше по-страшно, тъй като тогава циркулираше сезонният грип и беше изцяло допустимо двата вируса и деянията им да бъдат сбъркани. Сега към този момент този риск за неточност е доста по-малък, а има и опция човек да се изследва. Няма причина за безпокойствие. Лекарите си знаят работата, дано им се доверим.

Колкото до сенната хрема, би следвало да тормозят и да не знаят какво се случва единствено хората, при които се демонстрира за пръв път в този сезон. Другите, които страдат от нея, знаят, че в този момент й е времето, предписано им е лекуване и знаят какво да вършат. Тези, за които тя е оригиналност, първо да се съветват със своя доктор и в случай че се постанова, да потърсят алерголог, да не бързат да изпадат в суматоха.

В момента всички се пазам по този начин, че рискът за разпространяване на коронаируса COVID-19 е редуциран до най-малко. Хубавото в тази ситуация е, че без значение от пандемията и мобилизираните старания на лекарите на първа линия, работят всички останали клиники, отделения и експерти, които оказват помощ на пациентите в областта на своята област.

- Възможно ли е човек да се болести с COVID-19 от храни, да вземем за пример плодове и зеленчуци, каквито терзания имат някои хора?
- Плодовете и зеленчуците постоянно се мият. Ако е със сапун, още по-добре. Могат и да се наквасен известно време във вода с някакъв течен препарат, а по-късно да се сложат под щедро течащата вода. Спазва ли се това хигиенично предписание, заплаха от заразяване няма.

- Възможно ли е скорошното основаване на ваксина против коронавирусите, като цяло?
- Ваксина против COVID-19 няма. Сега се работи по такава ваксина на доста места по света. Когато неговите близки „ роднини” коронавирусите SARS и TORS се разпространяваха през 2003 и 2011 година, против тях бяха основани ваксини, което улеснява нещата. Този факт евентуално ще форсира създаването и на такава против новия ковид. В неекспериментални условия към този момент такава няма.

Когато в лаборатория, в теоретичен институт се сътвори ваксина, тя минава през един наложителен и не доста къс интервал на изпитване, до момента в който стигне до популацията. Тъй като тя е противовирусна ваксина, първо се вършат изпитвания върху микрокултури, по-късно върху опитни животни, на трети стадий – върху доброволци, след това на по-широки кръгове. Едва тогава минава всички процедури на регистрация и разрешителни.

Това се постанова, тъй като една ваксина, с изключение на да е ефикасна и да изгажда имунитет, тя би трябвало и да е безвредна и добре търпима. Без да бъдат изпълнени тези условия, нито един подобен артикул не може да бъде пуснат на пазара. Във всички случаи ще би трябвало да изчакаме година – година и половина в най-хубавия случай. Междувременно, ще съблюдаваме общите профилактични ограничения, които оказват помощ и против коронавирусните инфекции, и против всички други заразни болести.

- Възможно ли е COVID-19 да стартира да се държи като грипните вируси, които ни навестяват всяка година?
- Все още не може да се направи такава прогноза. Нещо повече, неговите сходни коронавируси SARS и TORS, които изплашиха човечеството преди години, се самоограничиха.

Следва ли той държанието на грипните вируси, би трябвало да затихне през лятото. Ако повече хора, въпреки и недоказано са се срещнали към този момент безсимптомно с него у нас, това ще форсира построяването на групов имунитет.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР