Създаването на т.нар. партишъни, чрез които (виртуално) да разделите твърдия

...
Създаването на т.нар. партишъни, чрез които (виртуално) да разделите твърдия
Коментари Харесай

Как да разделим хард диск под Windows 10



Създаването на така наречен партишъни, посредством които (виртуално) да разделите твърдия диск в компютъра си е нещо доста потребно. Можете да вземем за пример да употребявате единия дял за операционната система, което ще ви улесни живота в случай че в миналото ви се наложи да я инсталирате отначало.

В актуалната публикация използваме за образец Windows 10, само че същото може да бъде направено под остарели версии на операционната система.
Как се основава партишън?
Първо на диска би трябвало да имате свободно пространство. Ако одеве сте се сдобили с ново SSD да вземем за пример, то инструментът за делене ще се появи автоматизирано при първото отваряне на Disk Management секцията в настройките на Оценка за съвместимост.

За да заредите опцията, кликнете на This PC във File Explorer и изберете опцията Manage. След това кликнете на Disk Management в левия панел.

Друг метод за бързо отваряне на инструмента е да напишете “partition” в търсачката, след което изберете Create and format disk partitions в полето с резултати.

В съответния случай имамe форматиран 2TB диск с един партишън, който желаеме да бъде разграничен на два дяла от по 1 TB.

Първото, което би трябвало да извършите, е да осигурите 1TB свободно пространство. Не можете да свиете съществуващия партишън, в случай че устройството е цялостно.

Кликнете върху партишъна и изберете опцията Shrink Volume…

Въведете стремежи размер и кликнете върху Shrink. Имайте поради, че въпросният размер е в мегабайти, което основава известни неудобства.

1GB съдържа 1024MB, т.е. 1TB е 1 024 000MB. Производителите на дискове обаче постоянно закръгляват предлаганите размери – 1GB = 1000MB. Допълнително при разделянето на дисковете постоянно остава минимално неизползваемо пространство. Затова евентуално най-лесно и бързо ще е да закръглявате и вие числата до най-близката хилядарка.

Сега на екрана би трябвало да видите неразпределено пространство (unallocated space) от диска – това е остатъкът след свиването на първичния партишън. Кликнете с десния бутон на мишката и изберете опцията New Simple Volume…

Инструментът ще изиска от вас да въведете размера на новия партишън. Ако не желаете да делите диска си на други по-малки дялове, то използвайте цялото налично пространство. Кликнете Next и изберете буквено име име на новия дял. Последната стъпка може да бъде пропусната и тогава системата ще употребява идната писмен знак от писмеността.

Сега на екрана ще се появят вариантите за форматиране. Ако не сте осведомени, то не пипайте нищо. Стойностите по дифолт са оптимални за множеството случаи. Нещо, което можете да извършите да озаглавите дяла. По подразбиране в полето написа New Volume.

Оставете тикчето в Perform a quick format и натиснете Next.

След няколко минути новият дял ще бъде основан и ще стане забележим през Windows Explorer – подготвен за приемане на файлове.

Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР