Създаването на Съвет за координация на политиките за българите зад

...
Създаването на Съвет за координация на политиките за българите зад
Коментари Харесай

Депутатите приеха да бъде създаден Съвет за координация на политиките за българите зад граница

Създаването на Съвет за съгласуваност на политиките за българите зад граница плануват признати на първо четене промени в Закона за българите, живеещи отвън Република България.  Парламентарните групи на " Възраждане " и Има Такъв Народ гласоподаваха срещу, Българска социалистическа партия се въздържаха. 

Съветът ще спомага за решаването на въпроси от координационен темперамент, свързани със опазване и разпространяване на българския език и просвета измежду българските общности зад граница, както и за запазване на българското културно-историческо завещание. 

Той ще бъде непрекъснато настоящ нов държавен орган към Министерския съвет и ще действа паралелно с към този момент открития със закона за Националния съвет на българите, живеещи отвън Република България.

 Опозицията подлага на критика статута на новия координационен орган. Памела Митова от " ИТН ": 

" Намерете някакъв по-широк консенсус във връзка с политиката за българите, живеещи отвън страната, вместо да създавате някакви странни органи, които да се занимават с това нещо, и да имат проформа активност ".

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов попита дали Изпълнителната организация за българите в чужбина си прави работата, откакто се основава една паралелна конструкция: 

" Нашата външна политика и дипломатически начинания отвън България са съзнателно кастрирани и скопени от десетилетия насам ".

Антоанета Цонева от ПП-ДБ съобщи, че с новия орган ще бъде улеснена работата, обвързвана с политиките за българите, живеещи в чужбина: 

" Най-нормалното деяние е да има съгласуваност, когато се подхващат тези дейности, свързани с програмни бюджети, които нашите сънародници зад граница имат, и да, тези потребности не са едни и същи за разнообразни категории общности ". 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР