Създаването на лесни за използване мобилни приложения, които да „водят“

...
Създаването на лесни за използване мобилни приложения, които да „водят“
Коментари Харесай

ДАЕУ: Трябва да привлечем активните мобилни потребители към е-услугите

Създаването на лесни за потребление мобилни приложения, които да „ водят “ дейните интернет консуматори към електронните административни услуги, както и засилено внедряване на новите технологии като блокчейн и изкуственият разсъдък в осведомителните системи на администрацията са част от стъпките за по-активно потребление на към този момент съществуващите е-услуги. Около това мнение се сплотиха част от участниците в 19-ата национална конференция по е-управление, проведена от ICT Media и ISACA Sofia Chapter и извършена под патронажа на вицепремиера Томислав Дончев.

В България по данни има близо 4,6 милиона консуматори на мобилен интернет и към 1,5 милиона консуматори на стационарен интернет. Същевременно над 80 на 100 от пълнолетните българи към момента избират да получават услуги „ на гише “, а делът на дейните консуматори на електронните административни услуги е под 7 на 100. Затова на срещи и разисквания с всички, които са ангажирани с ИС за е-управление, се опитваме да намерим метод по какъв начин жителите, ползващи интензивно интернет, да станат съпричастни към е-управлението, разяснява Атанас Темелков, ръководител на ДАЕУ. - Днес всеки жител отваря мобилния си телефон и в него има хиляди приложения, в това число преводачи, системи за навигация, системи за мобилни разплащания, само че няма нито едно стратегия, която да ни подсказва по какъв начин да получим някаква административна услуга, употребявайки мобилния си телефон. Това е едно „ бяло леке “, което би трябвало да бъде запълнено през идващите години “, съобщи Темелков.

 Атанас Темелков, ръководител на ДАЕУ. Снимка Анелия Николова

„ Актуалните задания пред общинските управляващи са да осигурим средства и хора за образуване на сложни административни услуги и да мотивираме жителите да припознаят е-услуги и да стартират да ги употребяват по-активно “, добави Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на Национално съдружие на общините в Р. България (НСОРБ)

" Благодарение на технологиите целият ни свят – общуването, работните процеси, методът ни живот въобще става все по-персонализирани. Затрупани сме от приложения за здравословни препоръки и следене на разнообразни здравни параметри, през мобилния телефон получаваме препоръки за превоза, за храната, за почивката или за платежния ни баланс по картата. Тази персонализация би трябвало да бъде въведена и в процесите за електронното ръководство. Нужни са ни приложения за смарт телефони, посредством които да поддържаме връзка всекидневно с администрацията “, разяснява Игор Правица, управител на IBM за България.

Технологии са на всички места към нас, а нови трендове като изкуственият разсъдък, блокчейн, облачните услуги, които към този момент се употребяват от доста компании, би трябвало да се възприемат по-активно и от администрацията, която също минава през цифровата промяна, добави той. Технологиите за блокчейн да вземем за пример могат да се употребяват за ръководство на недвижимите парцели като решение за по-сигурен и транспарантен метод за продан на документи.

 Игор Правица, управител на IBM за България. Снимка Анелия Николова

„ Технологиите са тук и би трябвало да намерим по какъв начин да ги използваме. Но без вярната им приложимост те ще са още един ненужен инструмент, съобщи Правица. - IBM България може да даде експертиза и познания по какъв начин бизнесът да употребява тези технологии. “

Правица разяснява, че още през 2007 година Стокхолм е взел решение да се трансформира в смарт град, изключително откакто популацията му стартира да се усилва с 20 хиляди души годишно, а автомобилният трафик пораства още по-бързо. Внедрената дружно с IBM система е довела за 1 година до 10% понижение на трафика в централните градски елементи, а престоят (в задръствания) на публичният превоз а намалял с 50 на 100.

„ Още по-важно обаче е и образованието. Технологиите се трансформират толкоз бързо, че има потребност от непрестанно образование през целия живот “, добави Правица. Наскоро дружно с държавното управление на Азербайджан IBM e основала взаимен иновационен център, в който експерти на компанията ще споделят положителни практики, а държавното управление ще спомага за слагане на проблемите посредством експертизата на компании от разнообразни браншове. В България IBM взе участие „ про боно “ и в плана Зелена София, посредством който експерти на компанията са дали експертиза за бързо внедряване на нововъведения в столицата.

Блочейн в е-управлението

„ Най-важните софтуерни трендове през днешния ден са облачните технологии и блокчейн, както и сигурността, само че тази тематика е постоянно настояща, добави.Георги Ганев, управител „ Анализи “ в IBM България. „ Реалността е, че държавната администрация би трябвало да обнови старите си приложения и да ги употребява по съвременен метод в личен ЦОД, като разчита на контейнери, микро услуги, кубернетикс оркестровка. Подобно на доста от огромните компании и администрацията е възприела хибридната тактика - „ дедикиран “ частен облак в обществения, само че и съществуване на частен облак в лични центрове за данни “

Втората версия на „ частния облак на IBM”, налична от края на 2017 година като „ чист “ програмен продукт, залага на мултиоблачна тактика. Тя планува потребление на съществуващата инфраструктура на потребителя, само че дава нови технологии за създаване на новите приложения (на базата на микроуслуги и контейнери). „ По този метод бизнес организациите (вкл. в администрацията) могат да разчитат на изкуствен интелект, на блокчейн, на науката за данните и други съвременни способи “, добави той.

IBM е осъществила блокчейн за бизнеса, построен въз основата на контейнери, като клиентите употребяват технологията в частния си облак. Чрез блокчейн информацията се споделя единствено с тези участници, които са дефинира авансово въз основата на правила, като се споделя единствено онази информация, която е нужна. Освен това информацията е предпазена криптографски и не може да бъде променяна без координиране на участници. По този метод компанията е осъществила решения за приходната организация на Англия, а в Швеция е основана „ цифрова еднаквост “ на жителите, с добавени обществени идентичности (от профилите в обществените мрежи), което разрешава на жителите да вземат участие по друг метод в процесите.

„ Решението е снабдяване на услуги, а не силози от данни, основаване на екосистеми и самоуправление на услугите. Няма да е нужно да се постановат нови правила и драконовски способи за сигурност “, разяснява Ганев.

Сигурността на достъпа,

изключително на привилегированите консуматори е една от значимите тематики през днешния ден, добави Явор Михов, управител „ Бизнес развиване “ в NDB, сътрудник на IBM. “Много сътрудници от ИТ средите използваме електронните услуги у нас, даже през днешния ден си платих налози през тази система. Но без сигурност на данните, няма да има такива услуги, всяко приключване на данни ще компрометира самата концепция за електронни услуги “, съобщи Михов. Той показа решенията на IBM за цялостна отбрана на данните и достъпа, в това число за защитната стена от ново потомство XGS.IPS, която блокира червеи, вируси, DDoS офанзиви и така наречен APT (постоянно настоящи усъвършенствани закани, които постоянно остават неоткриваеми с години от обичайните средства за сигурност).

 Явор Михов, управител „ Бизнес развиване “ в NDB. Снимка Анелия Николова

Решението QRadar пък събира данни от защитни устройства на всевъзможни производители, слага ги в подтекст и извлича потребната информация от тях. Не на последно място решението Guardium, пази разнообразни бази данни (на-важният актив на организациите), без значение дали на Oracle, DB2, Sybase, Informix, Hadoop, Teradata. Gardium се слага на пътя на потока от данни, като сканира за достъпа и на админи, като блокира този достъп и изпраща тревога до други системи въз основата на авансово заложени правила. „ Служители единствено от отдел „ Човешки запаси “ имат право на достъп до заплатите, освен това единствено от 9 до 17 часа в работен ден, като даже те не могат да изтеглят повече от 20 файла едновременно “, даде образец за сходни правила Явор Михов. Ако Gardium засече нарушение на политиката, може да маскира данните, да терминира сесията, да изпрати SMS, както и известие до Qradar да блокира достъпа на този профил до системите въобще.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР