Създаването на хигиенни навици у децата и младежите е една

...
Създаването на хигиенни навици у децата и младежите е една
Коментари Харесай

Задължителните уроци по лична хигиена в детството и пубертета

Създаването на хигиенични привички у децата и младежите е една от значимите задания на родителите. От това дали си мият ръцете и зъбите постоянно зависи какъв брой здрави ще са бъдещите възрастни хора, а това е първото изискване за добър живот. След като изяснихме за какво някои младежи не обичат да се къпят, ето и няколко съвета по какъв начин да се възпитават хигиенични привички в другите стадии от порастването, подбрани от бюлетините на Националния център по публично здраве и разбори и задгранични публични уеб сайтове в помощ на родителите.

Първите 7
 Страница от брошурата на Националния център по публично здраве и разбори за <a href=
© НЦОЗА

Страница от брошурата на Националния център по публично здраве и разбори за грижи за персоналната хигиена на дребното дете

Изграждането на привички за поддържане на добра персонална хигиена стартира от раждането, споделят експертите от българската работа по публично здраве. Колкото по-рано стартира този развой, толкоз по-трайни са усвоените привички и държанието за съблюдаване на персонална хигиена се трансформира в нужда. Още повече - колкото и необикновено да звучи, стремежът към непорочност е натурален у дребните деца и в действителност мръсотията им прави усещане и ги нервира. Това би трябвало да се употребява, с цел да се научат на непорочност от рано, считат специалистите.

Основите се поставят още от постоянните хигиенични процедури, на които са подложени от родителите си още като бебета - къпането, почистването на ушите, рязането на ноктите. След това, когато детето става по-самостоятелно, персоналният образец на възрастните става основен и е добре то постоянно да вижда мама и баща да си мият зъбите, лицето, ръцете. Още от втората година детето се учи да прави единствено огромна част от тези неща. На третата година - към този момент и да се къпе единствено, с малко помощ и наблюдаване.

В този стадий са доста значими навиците, свързани с физиологичните потребности . От 8-9 месеца детето последователно привиква към слагането на гърне, на една годинка привиква с използването му, до година и половина стартира да дава знак за потребностите си, а до две и половина - да ги управлява. Смяната на бельото и независимото събличане и обличане е за по-напредналите и се усвоява от втората до третата година.

Всички тези уроци би трябвало да стават посредством игра и насърчаване вместо със забрани и санкции, с цел да може хигиената да се построи като нещо позитивно и радостно в живота на детето, а не като неприятно обвързване, което би предпочело да заобикаля, поучават от Националния център по публично здраве.

Полезна нагледна игра за по-малките деца, с която може да се показва какво е нечистотия, е да вземем за пример благодарение на родителите да си изцапат ръцете с водни боички, и след това да следят по какъв начин сапунът ги почиства и водата в мивката се избистря, а мама или баща да обяснят, че същото е и с микробите, само че те са невидими и рискови. Сапуни и хигиенични артикули с приятни аромати и забавни форми, които забавляват и радват децата, както и песнички, приказки и игри по време на къпане също ще ги подтикват да обикнат тези действия.

Признаци за недобре и несвоевременно усвоени хигиенични привички са това детето да си смуче пръстите, да си бърка в носа и да си пъха отпадъци в устата , въпреки че на по-ранен стадий тези нездравословни привички са относително естествени. Има проблем, в случай че се задържат за по-дълго.

 Задължителните уроци по персонална хигиена в детството и пубертета
© Associated Press

За наслада на родителите, след тези първи стъпки към този момент става по-лесно. В предучилищна възраст детето овладява още доста умения и привички за поддържане на персоналната хигиена, които в случай че са му поднесени както и когато би трябвало, в това число с огромна доза персонален образец от родителите, бързо може да стане изцяло независимо. От 4 до 6 години въпреки че е още с млечни зъби, детето е добре да свикне да мие зъбите си и заран и вечер, да знае по какъв начин се борави с четката за зъби, залъжително да я изплаква след приложимост и да не употребява непознати, както и най-малко веднъж-два пъти в годината да върви на профилактични прегледи при ортодонт. За тези уроци може да помогне и самият ортодонт.

Освен зъбите, в тази възраст детето към този момент би трябвало да мие и реши косата си без непозната помощ; да има табиет незабавно щом се прибере извън да си измива ръцете, както и всякога преди хранене; да знае че мръсотията под ноктите може да го разболее и да ги подрязва редовно; вечер да си мие краката.

Критичните 13

С измененията в тялото и в обществената роля с навлизането в пубертета, хигиеничните привички също добиват нови измерения. Около 12-13 години отводът от къпане и поддържане на добра хигиена може да е форма на бунтарство, на ниско самочувствие или симптом за заплеснатост и мързел, само че младежите към този момент би трябвало да стартират да осъзнават и да учат за новите потребности на разрастващите им се тела.

Например това, че поради вилнеещите хормони, разрастващите се потни и мастни жлези и физическата интензивност душовете би трябвало да зачестят и да стартират да употребяват дезодорант . Ако до момента на детето не му е предписание усещане какъв брой постоянно сменя тениските или даже бельото си, в този момент към този момент това би трябвало да се трансформира в автоматизиран ежедневен табиет и дори по няколко пъти дневно, в случай че спортува интензивно. Същото важи и за къпането.

Това елементарно се възприема, когато подрастващият осъзнае, че от персоналната му хигиена зависи в известна степен отношението на връстниците му към него, и надлежно - личното му самочувствие. В тийнейджърството това по какъв начин си одобряван от другите се трансформира в нещо доста значимо и родителите могат от рано да стартират да приготвят детето си за измененията в тялото и в смисъла на външния тип. Специалисти предлагат спокоен диалог по тематиката, когато моментът наближи или в случай че към този момент е назрял.

Ако рецесията въпреки всичко настъпи, рзговорът може да помогне и в случай че неприятната хигиена е в името на бунтарството, тъй като ще показва, че задачата за привличане на внимание е реализирана. Но може и да е фаза, която младежът би трябвало самичък да преодолее, и тогава на родителите не им остава нищо друго, с изключение на да изчакат търпеливо, като в това време поддържат дейния персонален образец и обезпечат на младежа условия, които да го привлекат на чистата страна, да вземем за пример постоянно да има за него чисти ароматни облекла.

 Задължителните уроци по персонална хигиена в детството и пубертета
© Reuters

И нататък

Кризата при навлизането в пубертета е краткотрайна и може бързо да отмине, само че също като в ранната детска възраст в този миг са нужни доста нови уроци, свързани с измененията в тялото. И този път са за цялостен живот.

Тийнейджърът ще стартира да прекарва повече време в банята от преди и по тази причина тя би трябвало да е оптимално привлекателна за него, подсказват специалисти - да вземем за пример като разполага със лична козметика и принадлежности, които харесва и избира. В пубертета стартират да се демонстрират проблемите с омазняването на кожата и косата, акне, неприятен мирис и миризма на краката, тъй че ще са нужни и някои профилирани козметики. За девойките ще трябват упътвания особено и за хигиената по време на месечния цикъл и също е значително постоянно да са им обезпечени съответните артикули.

В по-късния стадий от пубертета и при момчетата и при девойките ще се появи въпросът за бръсненето и обезкосмяването . Отворен разговор, препоръки и образец от родителите по тази тематики ще предотвратят мъчителните или нехигиенични опити от страна на децата, до момента в който се научат, единствено че би трябвало да се подходи с такт.

Рутината е най-хубавият другар на родителите в този интервал. Веднъж щом главните правила на персоналната хигиена се възприемат от порастващите им деца, установяването на дневен режим е най-сигурният метод тези привички да останат и да се развият. Това значи да вземем за пример да се дефинира прецизен час всеки ден, в който младежът би трябвало да се изкъпе, да си измие зъбите и да си легне, или пък заран да му се припомня да си постави дезодорант, обличайки се за учебно заведение, до момента в който не стартира да го прави по табиет и без подсещане.

Лягането в точния момент и постоянният сън като част от рутината като цяло ще помогне на хормоните му да се контролират по-добре и ще понижи риска от акне.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР