Създаването на еврото е грешка и България не трябва да

...
Създаването на еврото е грешка и България не трябва да
Коментари Харесай

Проф. Стив Ханке срещу Менда Стоянова: Тя не разбира колко опасно е да си играят с валутния курс!

Създаването на еврото е неточност и България не би трябвало да се причислява към единната европейска валута, съобщи пред БНР бащата на валутния ръб у нас професор Стив Ханке.

В изявление за „ Хоризонт " той разкритикува законовите промени, препоръчани от ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

С тях в закона се записва, че след присъединението на България към валутния механизъм, предшестващ еврозоната, курсът предстои на договаряне. Парламентът обаче даде мандат на кабинета да води договаряния само при изискване, че съотношението лев - евро се резервира до влизането ни в еврозоната.

„ Това е доста рисково. Стоянова и останалите се втурнаха в нещо, което изцяло не схващат. Става дума за финансовите и икономическите причини, които стоят зад борда. Явно не осъзнават, какъв брой е рисково да си играят с валутния курс и въобще да повдигат този въпрос ", съобщи изрично Ханке.
По думите му не е изключено да има „ скрито съглашение ", с което пред България да се слагат „ дискриминационни условия " за присъединението към еврозоната.

„ Може да има някакво скрито съглашение сред България и Европейския съюз по този въпрос. Тайните съглашения са типични за Европейския съюз и аз въобще не изключвам да има някое, при което просто на България се слагат спомагателни условия и от нея се изискват промени, за които никой не е повдигал въпрос до момента ", сподели той.

Стив Ханке предизвести, че не би трябвало да се позволява смяна на валутния курс на България и повтори тезата си, че не поддържа концепцията България да вкара еврото.

Според него няма нужда от замяната на лв. при закрепен курс с еврото, защото посредством борда страната ни на практика се употребява от позитивите на еврозоната.

В същото време финансовият министър Владислав Горанов акцентира още един път пред Българска национална телевизия, че влизането в еврозоната е единственият път пред България сега и ще докара до решение за терзанията на хората за това какъв брой коства българският лев.

През 2017 година Ханке съобщи: " Вероятно политиците считат, че в случай че България би трябвало да се причисли към еврозоната, Европейската комисия би разрешила по-голямо финансиране за България. Въвеждането на еврото няма да е добре за България, само че евентуално ще е от изгода за политиците ", акцентира финансистът.

Според него намаляването на регулаторните режими в България ще докара до забележителен растеж на българската стопанска система. По думите му, европейските фондове имат кратковременен позитивен резултат и като цяло отрицателно въздействие върху стопанската система.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР