Създаването на Европейска прокуратура бележи началото на нов етап в

...
Създаването на Европейска прокуратура бележи началото на нов етап в
Коментари Харесай

ЕК предлага нови правила за сътрудничество между ОЛАФ и Европейската прокуратура


Създаването на Европейска прокуратура бележи началото на нов стадий в битката с измамите, засягащи бюджета на Европейски Съюз. Затова Европейската комисия предлага да бъде променен регламентът за следствията, осъществявани от Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ). С изменението се цели ОЛАФ да разполага с нужните пълномощия, с цел да работи в тясно съдействие с Европейската прокуратура за откриването и следствието на измами в Европейски Съюз.

С препоръчаните промени ще бъдат импортирани разяснения във връзка с средствата на ОЛАФ за осъществяването на административни следствия. Това се отнася изключително до инспекциите, до достъпа до информация за банкови сметки, както и до средствата за битка с измамите с Данък добавена стойност, посочи Европейска комисия.

Европейската прокуратура ще има пълномощия да прави следствия и да повдига и поддържа обвинявания за закононарушения, засягащи бюджета на Европейски Съюз, като да вземем за пример корупция или измами със средства на Европейски Съюз, или трансгранични измами с Данък добавена стойност.

Европейската прокуратура и ОЛАФ ще работят в тясно съдействие, с цел да употребяват всички средства за битка с измамите и за отбрана на парите на данъкоплатците.

В страните от Европейски Съюз, които вземат участие в Европейската прокуратура, следствията на ОЛАФ ще се насочат към улеснението на събирането на средства по административен ред и върху предотвратяването на спомагателни вреди за финансите на Европейски Съюз посредством административни ограничения.

Тези следствия ще допълват наказателноправните ограничения на Европейската прокуратура, когато е оправдано, в тясно съдействие с Европейската прокуратура. Когато ОЛАФ открие вероятни закононарушения, тя неотложно ще подава данните на Европейската прокуратура и ще подкрепя следствията на Европейската прокуратура по нейно искане.

ОЛАФ ще продължи да проверява нередности, които не са свързани с измами (за които Европейската прокуратура няма правомощия) във всички страни в Европейски Съюз. През 2016 година тези нередности представляваха 93 на 100 от всички обявени нередности, като финансовото им отражение е почти 2,58 милиарда евро. ОЛАФ ще продължи следствията си на измами и корупция в страните от Европейски Съюз, които не вземат участие в Европейската прокуратура.

Изменението включва правила за възстановяване на осъществяването на инспекции на място, които са от ключoво значение за откриването на доказателства за съществуването или неналичието на хипотетично нелегално държание. Предвижда се на ОЛАФ да се даде достъп до данни за банковите сметки, с цел да може ОЛАФ да откри паричните потоци във все по-сложните типове на измами, както и с цел да се дават на ОЛАФ нужните средства за осъществяване на пълномощията в региона на Данък добавена стойност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР