Създаването на едно свръхведомство с 1 милиард лева няма да

...
Създаването на едно свръхведомство с 1 милиард лева няма да
Коментари Харесай

Свръхведомство с 1 млрд. лв. няма да реши проблемите във водния сектор, категоричен е икономист

Създаването на едно свръхведомство с 1 милиард лв. няма да реши проблемите във водния бранш.Това сподели пред БНР икономистът проф. Боян Дуранкев в коментар на самодейността на държавното управление за основаване на народен ВиК холдинг.

"Когато 30 години оставиш всичко на самотек и го даваш в ръцете на концесионери или на някой различен, който просто да оправдава някакви разноски, се озоваваме в 2020-а година в България, където казусът с водата и въздуха, както и с трудовите запаси, сега се оказва неуправляем ", добави той.

По думите му водопроводната ни мрежа доста малко е разширена след 90-а година. "Другото - язовирите, които са съвсем 500 в България сега, в голямата им част са издигнати до 90-а година. Те са остарели и изискват реновиране и поддръжка ", сподели още икономистът.

Проф. Дуранкев изясни, че над 20 европейски страни вършат годишни, както и 5- или 20-годишни салда на публичните и естествените запаси, които би трябвало да се ръководят по-добре. "Природните запаси са социална благосъстоятелност и тя не предстои на приватизиране ", безапелационен беше той и уточни, че България би трябвало да стартира да прави салда на водите и горите. Според него страната би трябвало да се върне в ръководството на тези запаси.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР