Създаването на дирекция с правомощия, подобни на тези на Националната

...
Създаването на дирекция с правомощия, подобни на тези на Националната
Коментари Харесай

Ще има ли втора НСО в МВР?

Създаването на дирекция с пълномощия, сходни на тези на Националната работа за защита (НСО) оферират ръководещите. Новото звено ще се структурира с ремонти в Закона за Министерство на вътрешните работи и в него ще влязат сегашната дирекция жандармерия и Специализираният отряд за битка с тероризма (СОБТ). Формално претекстът за сливането им е бъдеща по-добра организация на работата. Под тази маска обаче се прокарва и законова корекция, съгласно която всеки държавен чиновник ще може да получи защита, в случай че се реши, че е заплашен.

Както в НСО

Вносители на плана са шестима депутати от ГЕРБ, отпред с някогашния вътрешен министър Валентин Радев. Те оферират нова дирекция да обезпечава защита на държавни чиновници " при съществуването на съответна застрашеност ". Формулировките в плана им са допустимо най-общи, тъй че защитата да може да се приложи за допустимо най-широк кръг от хора.

Наличието на съответна застрашеност ще се преценя както сега се прави за защита от НСО - от комисия. Тя ще се управлява от основния секретар на Министерство на вътрешните работи, а в нея ще влизат представители на ГДБОП, полицията и новата мегадирекция на Министерство на вътрешните работи - " Жандармерия, специфични интервенции и битка с тероризма ".

Охранителните пълномощия на новата дирекция са напълно заимствани от практиката на НСО, излиза наяве от претекстовете на вносителите. В тях те показват и че са взели съответни формулировки от едноименния закон, с цел да ги вкарат в този за Министерство на вътрешните работи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР