Създаването на Държавна петролна компания към министъра на икономиката предлага

...
Създаването на Държавна петролна компания към министъра на икономиката предлага
Коментари Харесай

Държавата смята да си прави бензиностанции, за да свали цените на горивата

Създаването на " Държавна петролна компания " към министъра на стопанската система предлага Министерството на финансите. Една от функционалностите на сдружението е да построи мрежа от бензиностанции в страната " с оглед възстановяване на конкуренцията на пазара и обезпечаване на оптимално ниски цени за жителите и бизнеса ", оповестиха от ведомството на Владислав Горанов.

По държавните бензиностанции ще могат да се зареждат и електрически автомобили.

В известието се споделя, че бизнесът с продажба на горива на дребно ще е спомагателна активност за държавната петролна компания. Основната ще е обезпечаването и ръководството на наложителните запаси от горива. В момента това е работа на организацията " Държавен запас и военновременни ресурси ". Отделянето на тази активност в специфична компания щяло да " усъвършенства ръководството на наложителните запаси “ и да „ подсигурява постигането им и устойчивото им поддържане в осъществяване на условията на европейското законодателство ".

С цел гарантиране на оптималната конкуренция на пазара на горива, лицензираните складодържатели няма да могат да отхвърлят съхранението на горива на други инвеститори. Предвижда се и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други инвеститори, написа още в известието.

Цените на горивата на дребно от време на време се ревизират от Комисията за защита на конкуренцията, която досега не е откривала картел или непазарно установяване на стойностите на горивата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР