Създаването на държавна петролна компания бе одобрено на първо четене

...
Създаването на държавна петролна компания бе одобрено на първо четене
Коментари Харесай

БСП се разцепи на три за държавните бензиностанции

Създаването на държавна петролна компания бе утвърдено на първо четене от икономическата комисия в Народното събрание в сряда с гласовете на ГЕРБ, " Обединени патриоти " и част от Българска социалистическа партия. Оказа се, че левицата се е разцепила на три по законопроекта, препоръчан от финансовия министър Владислав Горанов и сътрудника му Емил Караниколов.

Председателят на комисията Петър Кънев от Българска социалистическа партия сподели, че поддържа плана поради основаването на държавни данъчни хранилища, които ще облекчат вноса на горива. Той обаче не има вяра компанията да смъкна цените на дребно, тъй като със 100 бензиностанции не може да се повлияе върху пазар с 3500 обекта. " Да не би Марешки, който продава с 30-40 ст. по-евтино, да смъкна цените ", означи Кънев.

Колегата му Румен Гечев разгласи, че е изрично срещу законопроекта, въпреки на пръв взор концепцията да изглеждала добра.

" Категорично съм срещу, тъй като в претекстовете няма никакви планове, нито едно число. Това са просто фантазии на вносителите кое по какъв начин ще стане. Да не се окаже, че държавните бензиностанции ще отидат в този " кръг от едри крокодили, които кръжат към финансовите запаси ", уточни Гечев.

" Въздържал се " по законопроекта гласоподава Христо Проданов от левицата. Според него предлагането може да се окаже " положително като концепция, само че незаконно като реализация ". Той даде образци със скандални практики на държавни и общински компании, основани единствено за да разпределят непрозрачно държавен запас. По думите на Проданов държавното сдружение " Автомагистрали ", в което непрестанно се наливат по милиарди от бюджета за градежа на автомагистрала " Хемус ", служи само за непрозрачно разпределение на ресурса към частни компании – подизпълнители без конкурс.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР