Създаването на Българо-швейцарски център за научни и приложни изследвания, от

...
Създаването на Българо-швейцарски център за научни и приложни изследвания, от
Коментари Харесай

Президентът Радев обсъди бъдещия съвместен научен център с швейцарския посланик

Създаването на Българо-швейцарски център за научни и приложни проучвания, от които да се възползват както български, по този начин и швейцарски компании в областта на осведомителните технологии, защитата, новите технологии в енергетиката и други сфери с висока добавена стойност разискаха на „ Дондуков “ 2 президентът Румен Радев и посланикът на Швейцария Мюриел Берсе Коен, оповестиха от пресцентъра на президента.

 © Пресцентър
В края на 2019 година изтича първият интервал от Българо-швейцарската стратегия за съдействие и по думите на президента Радев, най-устойчивите резултати реализирани от нея, са точно в областта на образованието и въвеждането на дуалното образование в България.

Днешната среща е продължение на диалозите сред българския държавен глава и президента Ули Маурер по време на формалното посещаване на Румен Радев в Конфедерация Швейцария през месец февруари т.г. В срещата на „ Дондуков “ 2 участваха заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева, заместник-председателят на Българската академия на науките член-кореспондент Константин Хаджииванов, проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, проф. Георги Михов, ректор на Технически университет-София, ръководителят на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев, представители на Министерски съвет и на Българската стартъп асоциация.
 © Пресцентър
„ Досега от отпуснатите 72 млн. швейцарски франка в границите на програмата, единствено малко над 3 млн. бяха заделени за плановете в областта на образованието. Нашата упоритост е при втория интервал на Българо-швейцарската стратегия за съдействие акцентът да бъде точно върху образованието и научните проучвания, в това число основаването на взаимен Българо-швейцарски проучвателен център “, акцентира Румен Радев.

Държавният глава уточни, че основаването на сходен център у нас ще способства освен за понижаване на младежката безработица, само че и за връщането на млади български учени, които към този момент са осъществили свои сполучливи планове в чужбина с отпуснати от Швейцария стипендии.

Представителите на университетските среди показаха подготвеност за присъединяване в реализацията на този перспективен за страната ни план с обрисуване на евентуалните области в които да се концентрира неговата активност и за привличане на екипи от български учени и откриватели. Отбелязана беше опцията предоставената от Швейцария финансова поддръжка за основаването на изследователския център да бъде съчетана и с финансиране от страна на европейските фондове, подчертаха от пресцентъра на президента.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР