Създаване на специален временен механизъм ще позволи на мигрантите, които

...
Създаване на специален временен механизъм ще позволи на мигрантите, които
Коментари Харесай

5000 мигранти от гръцките острови се връщат в страните по произход

Създаване на специфичен краткотраен механизъм ще разреши на мигрантите, които са в лагери на гръцките острови, в границите на месец да могат да се върнат непринудено в страните по генезис и да получат 2000 евро финансова помощ. Това заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон и гръцкият министър за миграцията и убежището Нотис Митаракис след срещата на двамата през днешния ден, съобщи БГНЕС.
„ За интервал от един месец ще отворим опция мигрантите на гръцките острови в пренаселените лагери да се възползват от непринудено завръщане и ще им дадем 2000 евро, с цел да им помогнем да се интегрират в страните по генезис. Това е опция, която ще бъде отворена единствено за месец, само че мисля, че тя ще облекчи натиска върху островите и върху другите хора, които към момента са в лагерите “, сподели Йохансон, обяснявайки, че тази опция ще бъде за мигранти, пристигнали в Гърция преди 1 януари 2020 година
„ Вече обявихме прехвърлянето на 10 000 мигранти в други елементи на страната през 2020 година Днес разгласяваме по-нататъшно облекчение за островите с непринудено прекачване на 5 000 претенденти за леговище в техните страни по генезис. Поискахме и получихме финансиране за програмата. Но и средства за действия, които ще допринесат за възстановяване на обстановката на островите и в континентална Гърция “, сподели Митаракис.
На срещата те разискаха и непридружените деца бежанци, което Йохансон сподели, че е проблем, нуждаещ се от незабавно решение. Тя означи, че седем страни членки към този момент са се съгласили да поемат част от децата, т.е. да обезпечат към 1600 прехвърлянето на непридружени деца бежанци от Гърция и гръцките острови.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР