Създаване на специален временен механизъм ще позволи на мигрантите, които

...
Създаване на специален временен механизъм ще позволи на мигрантите, които
Коментари Харесай

5 000 мигранти от гръцките острови се връщат в страните по произход

Създаване на специфичен краткотраен механизъм ще разреши на мигрантите, които са в лагери на гръцките острови, в границите на месец да могат да се върнат непринудено в страните по генезис и да получат 2000 евро финансова помощ, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон и гръцкият министър за миграцията и убежището Нотис Митаракис след срещата им през днешния ден.

„ За интервал от един месец ще отворим опция мигрантите на гръцките острови в пренаселените лагери да се възползват от непринудено завръщане и ще им дадем 2000 евро, с цел да им помогнем да се интегрират в страните по генезис. Това е опция, която ще бъде отворена единствено за месец, само че мисля, че тя ще облекчи натиска върху островите и върху другите хора, които към момента са в лагерите “, сподели Йохансон , обяснявайки, че тази опция ще бъде за мигранти, пристигнали в Гърция преди 1 януари 2020 година

„ Вече обявихме прехвърлянето на 10 000 мигранти в други елементи на страната през 2020 година Днес разгласяваме по-нататъшно облекчение за островите с непринудено прекачване на 5 000 претенденти за леговище в техните страни по генезис. Поискахме и получихме финансиране за програмата. Но и средства за действия, които ще допринесат за възстановяване на обстановката на островите и в континентална Гърция “, сподели Митаракис.

На срещата те разискаха и непридружените деца бежанци, което Йохансон сподели, че е проблем, нуждаещ се от незабавно решение. Тя означи, че седем държави-членки към този момент са се съгласили да поемат част от децата, т.е. да обезпечат към 1600 прехвърлянето на непридружени деца бежанци от Гърция и гръцките острови.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР