Създаване на прототип за иновативен модел на планиране на градска

...
Създаване на прототип за иновативен модел на планиране на градска
Коментари Харесай

Архитекти от Варна анализират как бул. Васил Левски“ въздейства на свързаността между кварталитe

 Създаване на първообраз за новаторски модел на обмисляне на градска среда е предстоящият резултат в новия план на фондация " Ре-аниматори “ във Варна. Един от стадиите в осъществяването е интегриран и в неговото име – T.I.S.I., от Temporary Interventions with Sustainable Impact – краткотрайна интервенция за стабилно развиване. В плана краткотрайната интервенция (най-често артинсталация, пърформанс или др.) е инструмент, който екипът употребява за тестване на градски концепции. Идеята е тя да инициира социална ангажираност към градското пространство, а също по този начин да показва по какъв начин то би могло да се употребява различно.

Първият стадий на плана е анализиране на проблемите на градската среда от двете страни на бул. " Васил Левски “ след процеса по неговото реконструиране и новоизграждане. В края на април всички заключения от изследването ще бъдат прегледани в спор, който " Ре-аниматори “ ще провеждат онлайн и ще разгласят във facebook. 

В основаването на първообраз за нов модел на градско обмисляне архитектите Чавдара Николова, Невена Вълчева и Константин Димов имат поддръжката на свои сътрудници от студио за градски дизайн и обмисляне в София. Относно провокациите пред обществените пространства и свързаността сред обособени региони, сложени с проектирането на новия бул., анализът дава отговор на разнообразни въпроси: съставлява ли булевардът преграда сред частите на града; по какъв начин се отнася цялостната му визия по отношение на прилежащите обществени пространства; има ли капацитет местни пространства да се развиват като зони за начинания на локалната общественост и други

T.I.S.I. няма за цел да дава оценка на най-мащабния инфраструктурен план във Варна за последните 30 години. Екипът навлиза в прилежащите територии, с цел да изследва по какъв начин мащабността на бул. " Васил Левски “ се отразява на свързаността на кварталите от двете му страни. Основно се изследва теренът, заключен към пробива на бул. " Васил Левски “ – сред булевардите " Цар Освободител “, " Сливница “ и " Владислав Варненчик “. Ползват се нови принадлежности на дизайн мисленето, измежду тях са така наречен културни проби и карти на пътуването.

Културната проба регистрира терзания и стремежи по отношение на функционалността на обещано място, а също и от позиция на неговата хармония и функционалност. В културните проби жителите могат да основават дневник на своите прекарвания, да снимат моменти от всекидневието си, свързани с подтекста, удобствата или минусите на оцененото пространство.

Картата на пътуването е друга иновация за дизайн на града, описваща страстите при придвижване от едно място до друго. Тя е мощен инструмент, който разрешава на архитекта да пресъздава прекарването на потребителите и да открие в него пропуснати благоприятни условия за стабилно обмисляне.

Какво демонстрира анализът за свързаността от двете страни на булеварда в субективното усещане на живеещите в региона? Накратко изводите са систематизирани в няколко основни аспекта:

1) новоизграденият сектор на бул. " Васил Левски “ разрязва градската среда и основава нова действителност за прилежащите квартали; 2) липсва отчитане на човешкия мащаб на доста нива; 3) зелени територии в рамките на деретата могат да бъдат облагородени и по този начин да обезпечат и паркова среда за рекреация, и по-добра съгласуваност сред кварталите; 4) компрометирани пешеходни настилки; 5) липса на открити пространства за обществен живот и общуване; 6) неналичието на паркови пространства навътре в прилежащите квартали води до потребление на построената пешеходна и велосипедна инфраструктура към булеварда като главно място и за разходка.

Активният аспект на плана, записан в името му и интерпретиран като " Ти си “ или " Твой ред е “, е обръщение във всички действия на " Ре-аниматори “. Във всеки план на фондацията посланието е, че всяко деяние или безучастие на участниците в градското обмисляне се материализира в качеството на обществените пространства. Затова е значимо градската среда да бъде споделена отговорност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР