Създаване на Правна клиника“, в която пострадали от домашно насилие

...
Създаване на Правна клиника“, в която пострадали от домашно насилие
Коментари Харесай

София прави първата в България Правна клиника за пострадали от домашно насилие

Създаване на " Правна клиника “, в която потърпевши от домашно принуждение да получават съответна помощ от способени адвокати и откриване на още един спешен център на територията на Столична община предизвикват кметът на София Йорданка Фандъкова и ръководителят на СОС Георги Георгиев, оповестиха от СОС.

" Като правист разбирам значимостта на квалифицираната правна помощ и по тази причина желаеме да създадем първата в страната " Правна клиника “ за даване на съвещания и вероятни решения, подпомагане при подготовка на молба за издаване на заповед за отбрана, събиране на нужни доказателства, процесуално посланичество пред способния областен съд и подпомагане пред държавни институции по отношение на осъществяване на издадената заповед за отбрана “, сподели Георгиев при представянето на двете нови общински обществени услуги.

" През последната година-две, вследствие и на изолацията, породена от изключителната коронавирус обстановка, има растеж на случаите на домашно принуждение, някои от които с съдбовен край. Въпреки неналичието на публична статистика, по данни на националния омбудсман, за 2020 година българските съдилища са издали 3 057 ограничаващи заповеди, от които над 2/3 са били в интерес на дами и деца. По информация от неправителствени организации има нарастване на потърсилите помощ посредством позвъняване на профилирани телефонни линии претърпели домашно принуждение. Бях на митинга " Нито една повече! “, чух трагични човешки истории. Не е минал ден, в който да не мисля за тях “, добави Георгиев.

Предложенията за двете нови обществени услуги ще бъдат импортирани за разглеждане от СОС. Общината възнамерява да ги делегира на организации от неправителствения бранш, профилирани в битката с домашното принуждение. За задачата с ускорени темпове ще бъдат извършени състезания, с цел да може двете нови услуги да проработят в средата на годината. 

Преди процедурата за нов спешен център ще се състои на закрито съвещание на СОС, на което общинските съветници ще бъдат осведомени с препоръчаното помещение за настаняване на потърпевшите от домашно принуждение. Адресът на тези институции не е обществен, с цел да се подсигурява сигурността на настанените в него и те да не могат да бъдат застрашавани от насилника. 

Към сегашния миг на територията на Столичната община съществува един спешен център, който обезпечава поддръжка на към 100 дами годишно, само че в него по едно и също време могат да бъдат настанени 8 души. Новият център ще може по едно и също време да приюти 10 потърпевши.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР