Създаване на иновативни продукти чрез партньорство на науката и бизнеса.

...
Създаване на иновативни продукти чрез партньорство на науката и бизнеса.
Коментари Харесай

Пловдивският университет и КТИЗ творят приложна наука за бизнеса

Създаване на новаторски артикули посредством партньорство на науката и бизнеса. Този лайтмотив прозвуча в изявленията на присъстващите при връчването на 01.07.2020 година на уверение за приемането на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ за асоцииран член на „ Клъстер Тракия икономическа зона “ /КТИЗ/.

Екипът на сдружението реализира оперативното управление на най-мащабната и стабилно разрастваща се индустриална зона в Източна Европа – Тракия икономическа зона /ТИЗ/. Инж. Пламен Панчев, създател на ТИЗ и ръководител на Клъстера, връчи удостоверението на ректора проф. доктор Румен Младенов.

Официалното легитимиране на партньорството бе единомислещо подкрепено от  Академичния съвет на ПУ, заяви проф. Младенов. „ Надявам се нашите студенти да имат професионална реализация в ТИЗ, да останат в Пловдив, тук да основат фамилии и деца, и градът да просперира. Ще сме щастливи, в случай че нашият Университет дружно с Клъстера способства за това общо богатство “, произнесе малко прочувствено слово проф. Младенов. Зам.-ректорът проф. Теменужка Йовчева добави, че в този момент се прави най-голямата крачка в реализирането на политиката на ПУ в посока образование-наука-бизнес. Тя посочи и, че огромна част от 28-те научни посоки във висшето образователно заведение са водещи измежду университетите в страната. „ Базата ни е извънредно добра, имаме и научния потенциал и, поемайки ръката на бизнеса, можем ще изпълним нещо неповторимо в България, с цел да останат младежите в родината ни “, акцентира проф. Йовчева.

„ Днешният акт е логически свършек на един дълготраен целеустремен и твърдоглав труд на доста хора от ПУ и ТИЗ. Почти 10 години на струпване, на основаване на взаимно доверие като сътрудници. Сега официализирането на връзките ни дава убеденост, по-големи благоприятни условия и ни прави добър образец за съдействие с бизнеса “, добави зам.-ректорът доцент доктор Надя Чернева.

Подробности за взаимната активност на Университета с КТИЗ разкри и шефът на Центъра по технологии в ПУ проф. доктор Илия Илиев. „ Чрез това партньорство реализираме директна връзка сред бизнеса и научния капацитет на университета. Научният капацитет допуска развиване в региона на нововъведенията, имаме какво да покажем – освен като нова техника, една част от която е неповторима за България и е конкурентноспособна на международния пазар за създаване на нововъведения. Имаме и най-ценния запас – потенциала на научните служащи “. Проф. Илиев напомни, че дружно с Медицински университет – Пловдив Пловдивският университет построява един от дребното извънстолични Центрове по подготвеност и на тази база двете висши учебни заведения могат да развиват взаимни действия с бизнеса. Той посочи и ролята на инж. Панчев за реализирането на контакти с водещи компании, с които скоро ПУ стартира взаимно произвеждане на прототипи. Проф. Илиев заяви: „ Финализираме основаването на компания на Университета, посредством която можем да продаваме и да участваме в действителния бизнес с нашата интелектуална благосъстоятелност. Сертифицирането на лабораториите в Центъра по подготвеност ще ни даде видимост на пазара. Ще можем да предлагаме нашите научни разработки на бизнеса. Ние сме типичен университет, който занапред намира мястото си в нововъведенията, в приложната просвета. Имаме доста специалности и факултети, които би трябвало да бъдат интегрирани за реализирането на тази цел “, счита проф. Илиев. Той даде съответен образец – за развиването на Центъра по технологии помощ е оказал доцент Атанас Владиков от Факултета по стопански и обществени науки на ПУ, голяма е ролята на проф. Невена Милева за Центъра по подготвеност.

„ Факт е, че в Пловдив успяхме да създадем работеща връзка сред обособените университети. Ние не сме съперници, ние се допълваме “, посочи ректорът проф. Младенов.

„ В партньорството, основаната симбиоза сред университетите и бизнеса, в приложната просвета е бъдещето на българската стопанска система. Имаме планове, по които работим дружно и се надяваме на скорошни резултати. Така ще станем по-забележими за останалия свят. Когато повеждам тук чужденци виждам тяхната изненада от това, че сме надминали упованията им “, приключи обнадеждаващо срещата инж. Пламен Панчев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР