Създаване на иновативен интегриран туристически продукт между природните паркове Врачански

...
Създаване на иновативен интегриран туристически продукт между природните паркове Врачански
Коментари Харесай

Проект ще покаже чрез виртуална разходка красотите на Врачанския Балкан

" Създаване на новаторски интегриран туристически артикул сред естествените паркове " Врачански Балкан " и " Железни врата " се споделя новият план, по който ще работят двата парка от двете страни на Дунава, съобщи кореспондентът на .
Проектът е ориентиран към двете най-големи предпазени територии в трансграничния регион - българският естествен парк „ Врачански Балкан ” - с повърхност 28 803,9 ха. и румънският естествен парк „ Железни Врата ” с обща повърхност от 115 655 хектара. Двата парка съхраняват неповторимо биологично и ландшафтно многообразие и са измежду най-значимите Натура 2000 зони в своите страни. Обща стойност на плана е 419 379, 44 евро.
Целта е да се насърчи взаимно стабилно и уравновесено икономическо развиване на териториите на двата естествени парка, посредством диверсифициране на туристическото предложение и развиване на туризъм, основан на културното и естествено завещание.
В рамките на плана ще бъдат цифровизирани и направени триизмерни цифрови модели на естествените паркове с висока акуратност и в подобаващи мащаби. Ще бъдат цифровизирани всички значими обекти на естественото и културното завещание в двата парка – замъци, църкви, манастири, скални явления, пещери, интерпретативни направления, които също ще бъдат визуализирани.
В посетителските центрове на двата парка ще бъдат оборудвани и обзаведени модерни демонстационни цифрови зали, в които ще могат да се експонират цифровизираните обекти. Съвременните технологии ще разрешават „ полет ” над парковете, „ разглеждане ” на забавни ландшафти, избиране и „ посещаване ” на съответни обекти от културното и естествено завещание във виртуална действителност, „ разходка ” по съответен туристически маршрут и други
Ще бъде основан новаторски цифров уебпортал с виртуална видео разходка из естествени и културни обекти в двата парка, виртуална галерия на музеите от региона, база данни с цифровизирани експонати, показване на традициите и обичаите на хората от трансграничния район. Към портала ще има благоприятни условия за събаряне на приложение за 3Д снимане за мобилни устройства и благоприятни условия за качване на цифровизирани 3Д изображения.
Базирайки се на това, ще бъде създаден и внедрен неповторим туристически артикул, конкурентен, способствуващ, за повишение на икономическата успеваемост на туризма. При създаването и внедряването на туристическия артикул ще бъдат създадени 4 културно-туристически маршрута в комбиниране с естествени обекти, които също ще бъдат 3Д цифровизирани и експонирани в залите и уебпортала.
Потенциалните туристи от двете страни на границата ще получат неповторимата опция да добият цялостна визия за туристическите атракции в двата парка, да ги сглобяват и комбинират. Продуктът ще бъде интегриран с други типове туризъм в по-широкия териториален подтекст: екологичен, състезателен, поклоннически, ваканционен, летен, събитиен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР