Създаваме нова правна фигура – прокурор, завеждащ инспектората на ВКП.

...
Създаваме нова правна фигура – прокурор, завеждащ инспектората на ВКП.
Коментари Харесай

Променят закона, за да има кой да разследва главния прокурор


Създаваме нова правна фигура – прокурор, завеждащ инспектората на ВКП. Той ще се избира с болшинство от 2/3 на прокурорската гилдия. Мандатът му ще е 7 година Това разгласи министър председателят Бойко Борисов преди началото на изключителното съвещание на Министерски съвет, цитирн от БГНЕС. То е провокирано от рекомендациите на Венецианската комисия и желанието на страната ни да се съобрази с тях.

Желанието ни е да се съобразим с рекомендациите на Венецианската комисия. Веднага след решението през днешния ден ще изпратим на заинтригуваните комисари нашето решение. Имам ангажимент да бъде подсилен, с цел да стане оптимално бързо. Нашето предложение беше тримата огромни да имат идентична подсъдност. Те считат, че това би уязвило правата, съобразяваме се и оставяме единствено това да се търси наказателна отговорност единствено на основния прокурор, добави Борисов.

Досега, в случай че имаше сигнал против основния прокурор, негов зависещ го разследваше и му докладваше. Създаваме ново звено – самостоятелен прокурор, проверява и не рапортува на обвиняването, нито в хода на следствието. Той не е подвластен от основния прокурор, разгласи министър председателят.

“Въвежда се чуване на основния прокурор в Народното събрание – за годишните доклади и на всеки 3 месеца. Благодаря на комисията, че ни дава опция да се съобразим с конституцията. Вече и съдиите, и прокурорите би трябвало да се успокоят, да си правят работата и да не се занимават с партийни каузи, за това си има политически партии. Ние сме били срещу нарастването на партийните дотации. Не можахме да създадем кворум, с цел да приемем бюджета. Когато гласувахме дотациите, се появиха 30 души. Изненадващо някои партии се интересуваха единствено от това. За мен бюджетът беше по-голям, предприятията да бъдат спокойни. Пред мен стоеше единствено едно: или одобряваме бюджета с предлагането на Българска социалистическа партия, или си търсете болшинство. Гласувахме партийните дотации единствено, с цел да можем да приемем Бюджет 2020, само че разискванията остават ”, съобщи Борисов.

В първите минути на съвещанието правосъдният министър Данаил Кирилов разгласи, че съобразявайки се с рекомендациите на Венецианската комисия няма да се търси наказателна отговорност на ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, само че ще може да бъде осъществено следствие на основния прокурор.

“Така ще потвърдим, че няма да се засегне независимостта на съдии ”, стимулира предлагането си Кирилов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР