"Създаваме два нови национални парка - Българско Черноморие и Родопи,

...
"Създаваме два нови национални парка - Българско Черноморие и Родопи,
Коментари Харесай

Сандов подготвя нови паркове в Стара планина, Родопите и Черно море

"Създаваме два нови национални парка - Българско Черноморие и Родопи, както и още един естествен парк - Западна Стара планина ". Това съобщи министърът на екологията Борислав Сандов по време на конференция проведена от френското посолство.

Той добави, че „ Европейската комисия упорства, до 2030г., 30% от България да бъде със статут на предпазена територия ".

Тук е значимо да се направи разграничаване, какво значи предпазена територията в България. Те са разделят на два съществени типа – зони, които попадат в мрежата на НАТУРА 2000, и такива, които попадат под действието на Закона за предпазените територии.

В границите на европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 попада към 35% от територията на Българи. По този индикатор сме на трето място в Европа след Словения и Хърватия. Средният индикатор за Натура в страните от Европейският съюз е към 18 %. У нас обозначените зони са 340, с обща повърхност 41 000 кв. км. Те са основани, с цел да защитят дивата флора и фауна и да лимитират човешката активност, която вреди на природата.

В зоните по Натура на всеки план или капиталово желание се прави наложително оценка за влияние върху околната среда, или екологична оценка и оценка за съгласуемост. И в случай че не дават отговор на природосъобразните условия, те се отхвърлят.

За задачите на Натура не се прави разлика дали парцелите, които попадат там, са държавни, общински или частни. Законодателят е планувал заповедите, с които се основават и се трансформират зоните, да са необжалваеми пред правосъдна инстанция. Тоест каквито и ограничавания да се постановат от Министерство на околната среда и водите, те стават наложителни за всички притежатели на парцели, които попадат в НАТУРА 2000.

Защитените територии, според Закона за предпазените територии, са към 5% от територията на страната. За разлика от зоните в Натура, където човешката активност е позволена, то при предпазените територии тя е съвсем напълно неразрешена.

Съгласно Закон за защитените територии те се разделят на шест категории - „ Резервати “, „ Национални паркове “ „ Природни забележителности “, „ Поддържан резерват “ „ Природен парк “ и „ Защитена околност “.

В тези територии, според от степента на отбрана, са неразрешени всевъзможни действия като се изключи защита. Движението на хора се прави по маркирани направления. Разрешени са визити, само че единствено с научна цел.

В националните паркове е неразрешено всякакво строителство, като се изключи туристически заслони и хижи. Не се позволява брането на билки и диворастящи плодове, пашата на животни и дивото къмпингуване. Разрешени са спортни действия, само че не на всички места, а единствено в избрана туристическа зона.

Обявяването на 30% от площта на страната за предпазени територии, дружно с обособените 35% предпазени зони по Натура, може да има отрицателни последствия върху районното развиване на България – страна с извънредно съществени демографски проблеми. Само за 10 години, от 2011 до 2021г., популацията е намаляло с към 1,5 млн. души. Обезлюдяването е реалност, изключително в райони като Родопите и Западна Стара Планина, където биха били два от новите паркове. Въвеждането на европейските правила без нужната социална полемика, и без изясненост какви последствия ще има от сходни деяние, единствено ще задълбочат тези процеси. Драстичното ограничение на местата и благоприятни условия за вложенията в огромни елементи от България ще има тежки стопански и обществени последствия. Особено на фона на рецесията, обхванала Европа и света.

Обособяване на 30% от територията на България в резервати не би трябвало да се позволява без необятно публично разискване и консенсус сред заинтригуваните и наранени страни./ekonovini.bg

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР