Създава се Съвет на учените към министъра на околната среда

...
Създава се Съвет на учените към министъра на околната среда
Коментари Харесай

Съвет на учените ще консултира министъра на околната среда

Създава се Съвет на учените към министъра на околната среда и водите.

Министър Нено Димов ще ръководи учредителното съвещание на Съвета, който ще бъде независим съвещателен орган, с концепцията да подкрепя министъра в провеждането на държавната политика по ръководство и запазване на околната среда. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. 

Събитието за основаване на Съвета ще се състои на следващия ден, в централната зала на Националния археологически музей в София.

Решението за съставяне на Съвет на учените към министъра се основава на разбирането, че е належащо да се засилят доста връзките на науката с държавните органи и обществото като цяло, с цел да бъдат изпълнени задачите от управническата стратегия на държавното управление по приоритет „ Устойчива политика за здравословна околна среда “. По покана на министър Димов в Съвета ще вземат участие 26 представители на научната общественост и университетските среди от цялата страна.

Поканени са ръководители на звена от упълномощени висши учебни заведения и от Българската академия на науките. Това ще разреши в обособените съвещания да бъдат включвани и представители на ръководените от тях научни екипи, притежаващи експертиза по съответната обсъждана тематика – т.е. ще бъдат вложени капацитетът и компетенциите на максимален брой представители на научната общественост в България.

Основен аршин при избора на упълномощените висши учебни заведения, показани в Съвета, е Рейтинговата система за университетите в България, съгласно която висшите учебни заведения са класирани по професионалните посоки, използвани в областта на околната среда. Съветът ще заседава по настоящи тематики от национално и районно значение, по които ще предлага мнения и разбори за взимане на осведомени управнически решения и повишение на публичната осведоменост за научните аспекти на всеки обособен проблем, обвързван с опазването на околната среда. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР