Създава се работна група за международните разплащанияНовата структура ще се

...
Създава се работна група за международните разплащанияНовата структура ще се
Коментари Харесай

Всичко в рубли, нареди Путин

Създава се работна група за интернационалните разплащания
Новата конструкция ще се регистрира на президента

За другарските страни се позволяват транзакции в национални валути

Руският президент Владимир Путин разпореди да бъде основана работна група по интернационалните заплащания, чиито задания ще включват установяване на изискванията за транзакции както с другарски, по този начин и с вражески страни, като последните ще би трябвало да се издължават на Русия в рубли, заяви ТАСС.

Начело на групата е подложен Максим Орешкин - асистент на президента на Руската федерация.

Съгласно регламента структурата ще се трансформира в координиращ орган и ще обезпечи дейно взаимоотношение сред федералните, районните и други управляващи и организации при използването на държавната политика за валутно контролиране и интернационалните съглашения.

Сред главните задания на новата група е създаването на проект за образуване на инфраструктура за разплащания сред Руската федерация и сътрудници от другарски страни, “включително в съветски рубли или национални валути на такива държави”. Структурата също ще би трябвало да управлява осъществяването на този проект.

Освен това ще би трябвало да дефинира процедурата за съглашение с такива сътрудници и по-специално да реши въпросите за осъществяване на интервенции по комерсиално финансиране и да създаде нужните механизми за клиринг на заплащанията.
Същото се отнася и за образуването на инфраструктура за съглашения с контрагенти от вражески страни.

Групата ще създаде и ограничения за валутно контролиране “за да се обезпечи баланс на търсенето и предлагането при покупко-продажбите на валутния пазар”. Тя ще работи и по редица други въпроси, в това число понижаване на “рисковете, свързани със прекъсването на интервенциите с задгранични активи на Руската федерация”.

Структурата ще показва оферти и настояща информация по тези тематики на президента на Русия и на ръководителя на неговата администрация.

Работната група включва ръководителя на Централната банка Елвира Набиулина, ръководителя на Министерството на икономическото развиване Максим Решетников, министъра на финансите на Руската федерация Антон Силуанов, заместник-министри на външните работи, промишлеността и търговията, земеделието, енергетиката, както и шефа на “Росфинмониторинг” Юрий Чиханчин, ръководителите на Федералната данъчна работа и Федералната митническа работа и други

През март Русия изиска страните, които счита за “неприятелски”, да заплащат за доставката на газ в рубли, като откриват сметки в “Газпромбанк” и правят заплащания в евро или долари, които да бъдат конвертирани в съветска валута. В листата с “неприятелски” страни са Съединени американски щати, Канада, Англия и всички страни от Европейски Съюз.

Полша и България отхвърлиха да се съобразят с съветските условия и поради това “Газпром” спря директните доставки за двете страни. Кремъл твърди, че същото ще се случи с всеки различен, който не се съобрази с новите условия за заплащане.



Защото участието ще отнеме десетилетия
Макрон предлага на Киев „ успореден Европейски Съюз “


Еманюел Макрон увери Украйна, че Европейски Съюз ще продължи да я поддържа в съпротивата ѝ против съветската инвазия.

Приемането на Украйна в Европейски Съюз ще отнеме десетилетия, призна в тирада пред Европарламента френският президент Еманюел Макрон, съобщи Би Би Си.

Затова той предлага основаването на “паралелна европейска общност”, към която Киев да се причисли, до момента в който чака решение за пълноправно участие. Тази конструкция ще разреши на страни отвън Европейски Съюз - като Украйна, Грузия, Молдова, да станат част от европейската архитектура на сигурност по различен метод.

Макрон уточни, че с битката си и куража си Украйна е в сърцето на нашата Европа. Но добави: “Дори в случай че на следващия ден ние є дадем статут на претендент член, всички чудесно знаем, че процесът на присъединение ще отнеме няколко години, в действителност няколко десетилетия. И това е истината. Освен в случай че не решим да свалим критериите за присъединение и по този начин да преосмислим напълно единството на нашата Европа”.
Китайският дипломат в Русия Чжан Ханхуей: Русия е основен снабдител на газ и нефт за Китай


Лейла Тураянова
ТАСС

- Промениха ли се целите във военнотехническото съдействие сред Русия и Китай след началото на спецоперацията в Украйна? Ще пораства ли то? Водят ли се договаряния за закупуване на съответни типове оръжия от Русия?
- Военнотехническото съдействие е една от многото области на взаимоотношение сред Китай и Русия и изцяло отразява високото равнище на партньорство и степента на взаимно доверие сред нашите страни. Китайско-руското военнотехническо съдействие е в сходство с главните ползи на двете страни, реализира се на правилото на взаимна полза, не е ориентирано против трети страни, предизвиква районната непоклатимост и развиване и е значим поръчител за интернационален стратегически баланс и международен мир.

- Готов ли е Китай да усили покупките на нефт и газ от Русия в миг, когато европейските страни афишират проекти за понижаване на зависимостта от съветската сила?
- Русия към този момент се трансформира в един от основните снабдители на нефт и газ за Китай, а Китай от своя страна е значим пазар за съветския петрол и газ. Енергийният пазар на Китай се характеризира с голям капацитет и възходящо търсене. Страните ще продължат да следват духа на тъждество и взаимна полза, да работят дружно за осъществяване на висококачествени стратегически планове.

- Какви благоприятни условия съществуват за заобикаляне на антируските наказания в икономическото съдействие? Какъв е актуалният дял на разплащане в национални валути? Работят ли Москва и Пекин за увеличение на тази цифра на фона на въвеждането на нови антируски наказания?
- Търговско-икономическото съдействие сред нашите страни е значим съставен елемент от цялата гама от двустранни връзки. Миналата година размерът на двустранната търговия надвиши 140 милиарда $. Страните ни работят дружно за реализиране на задачата, сложена от президентите двете страни за увеличение на размера на двустранната търговия до 200 милиарда $ до 2024 година Разплащанията в национални валути сред Китай и Русия се правят от доста години, като делът на юана в двустранните търговски разплащания се е нараснал от 3,1% през 2014 година до 17,5% през 2020 година Санкциите на Съединени американски щати и други западни страни против Русия в действителност провокираха известни компликации за китайско-руското икономическо съдействие. Китай ще продължи да поддържа по-нататъшното разширение на разплащанията в национални валути в двустранната търговия, вложенията и кредитирането и ще задейства в цялостен размер капацитета на инфраструктурните организации и финансовите институции на двете страни, в това число клирингова банка за интервенции в китайски юани на територията на Русия, с цел да се обезпечи стабилно развиване на двустранната търговия.

- Възнамерява ли Пекин да усили доставките на високотехнологични артикули за Русия на фона на антируските наказания? Готов ли е Китай да компенсира отдръпването на западни компании от съветския пазар, в това число в региона на електрониката?
- Търговията с високотехнологични артикули сред Китай и Русия се реализира методично, в сходство със законите на пазара и пазарното търсене. Практиката потвърди, че Китай и Русия имат огромен капацитет и необятни вероятности за съдействие в региона на научните и софтуерни нововъведения. Китайско-руските години на съдействие в региона на науката, технологиите и нововъведенията, извършени през 2020-2021 година, бяха увенчани със стабилен пакет от триумфи. Страните ни ще продължат да предизвикват съдействието в тази област в духа на взаимна полза и взаимна облага.

- Планирате ли да увеличите доставките на китайски коли за Руската федерация и да увеличите производството им в Русия в подтекста на напускането на значителен брой автомобилни производители от страната? Ще съумеят ли да отговорят на търсенето?
- През многото години работа на съветския пазар фирмите Great Wall, Chery и други китайски автомобилни производители, въз основа на прецизен разбор на пазарното търсене, пуснаха редица известни модели и демонстрираха много положителни пазарни индикатори. През последните години китайската автомобилна промишленост се развива бързо. Китайските коли, които се отличават с високо качество, преференциално съответствие сред цена и качество и необятна гама от модели, към този момент надминаха задграничните си съперници в някои връзки. Китайските автомобилни компании ще продължат да развиват съветския пазар и ще се стремят да усилят размерите на произвеждане и продажби.

(Със съкращения)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР