Създава се механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния

...
Създава се механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния
Коментари Харесай

Министерски съвет предлага механизъм за разследване на главния прокурор

" Създава се механизъм за търсене на наказателна отговорност на основния прокурор. Този механизъм планува углавен арбитър от Върховен касационен съд, от Апелативен или Окръжен съд, само че с сан на арбитър от Върховен касационен съд да управлява следствие против основния прокурор или негов заместител, когато е нужно ", това съобщи правосъдният министър Крум Зарков след постоянното съвещание на Министерски съвет.

" Този ад-ход прокурор ще бъде назначаван за прокурор във ВКП и ще се дефинира на инцидентен принцип от лист, авансово утвърден от Общото заседание на наказателната гилдия на Върховен касационен съд ", продължи той.

" Въвежда се и вътрешен прокурорски надзор върху дейностите на този ад-ход прокурор и той ще бъде реализиран от различен углавен арбитър от Върховния съд, който ще извършва длъжността заместник-главен прокурор и ще бъде избиран по същия ред, само че откакто има повдигнато обвиняване ", добави правосъдният министър.

" Предлага се разслевдащите органи да бъдат проверяващи служители на реда, назначени със заповед на Министъра на вътрешните работи и разслеващи митнически инспектори, назначени със заповед на Министъра на финансите ", сподели още Зарков.

Предвиждат се ограничения за повишение на отчетността на основния прокурор. Една от тях е обвързвана с намаляването от 17 на 13 гласа на болшинството в Пленума на Висш съдебен съвет, належащо за предварително освобождение или краткотрайно премахване от служба на основния прокурор, добави правосъдният министър.



Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР