Създава се инициативен комитет за превръщането на остров Св. Св.

...
Създава се инициативен комитет за превръщането на остров Св. Св.
Коментари Харесай

Ще опазим ли хилядолетното наследство на остров „Св. Св. Кирки и Юпита“


Създава се предприемчив комитет за превръщането на остров „ Св. Св. Кирки и Юпита “ в международен център на изкуствата. Само преди няколко седмици наши учени откриха керамичен съд от Спарта, който няма аналог у нас.

Създаването на този предприемчив комитет е следващ опит процесът по превръщането на стопанисвания от Министерството на културата обект в музей да бъде осъществен.

От десетилетия постройката, която е монумент на културата, се разрушава. Водени са диалози за финансиране и поддръжка от Франция и други страни за преобразяване на мястото в музей и център за просвета, изкуство и просвета.

От историческа гледна мястото може да бъде наречено удивително. На острова има археологически обекти със забележителна стойност освен за нас, само че и за света.

Не единствено островът, само че и заливът на пристанището в Созопол има богата история. Преди седмици археолози от Центъра по подводна археология в Созопол към Министерството на културата откриха антични съдове, единият от които идва от антична Спарта и няма аналог у нас.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР