Създава се хубава традиция в дните на епичните сражения на

...
Създава се хубава традиция в дните на епичните сражения на
Коментари Харесай

Каракачанов от Каймакчалан: Нашите бойци показват чудеса от храброст

Създава се хубава традиция в дните на епичните сражения на връх Каймакчалан да се поклоним и да отдадем своята респект пред саможертвата на българските бойци, починали тук.

Това сподели министърът на защитата Красимир Каракачанов в словото си на възпоменателната гала на връх Каймакчалан, оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата.

Днес бяха маркирани 102-ата годишнина от сраженията и 100-годишнината от края на Първата международна война.

За първи път министър на защитата, шеф на защитата и ръководител на Комисията по защита в Народното събрание се изкачиха дружно на това паметно място от фронтовата линия на Първата международна война, с цел да се поклонят пред героите, починали в историческите сражения през 1916 година

„ На този връх и в близките местности Българската войска води борби в продължение на 40 дни. Загиват над 3200 български бойци. Срещу няколко дивизии водят война един български полк и три дружини. Нашите бойци демонстрират чудеса от смелост, само че и оставят костите си в името на България “, уточни министър Каракачанов.

На върха заупокойна молитва отслужи отец Атанасий, протосингел на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

Присъстващите прочетоха паметта на героите с рухване на колене и минута безмълвие. Изпълнен бе националният химн. Венци и цветя бяха поднесени от името на институции, жители, военни формирования. В ритуала участваха военнослужещи от Специалните сили.

Сред присъстващите с изключение на министъра на защитата Красимир Каракачанов, началника на защитата военачалник Андрей Боцев и ръководителя на Комисията по защита Константин Попов бяха народни представители, дипломати, историци, общественици и родолюбиви българи от разнообразни краища на страната.

На възпоминателната гала участваха също представители на Корпуса на НАТО за бързо реагиране в Солун. По този мотив министър Каракачанов акцентира положителното съдействие с гръцките домакини в Европейския съюз и НАТО.

Министърът на защитата награди с юбилеен орден за 100 години от края на Първата международна война български общественици, генерали и жители, съпричастни към идеята за възобновление на паметта за Каймакчалан.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР