Създава се фигура, която има независимост и самостоятелност, за да

...
Създава се фигура, която има независимост и самостоятелност, за да
Коментари Харесай

Данаил Кирилов обясни как ще се търси наказателна отговорност на обвинителите

Създава се фигура, която има самостоятелност и автономия, с цел да организира следствието и обвиняването при положение на изказване за действие, осъществено от основния прокурор или от неговите заместници.
Това сподели министърът на правораздаването Данаил Кирилов на изключително съвещание на Министерски съвет, съобщи Агенция „ Фокус “.
„ Представяме на вашето внимание план за изменение и допълнение на наказателно-процесуалния кодекс дружно с изменение на закона за правосъдната власт съгласно рекомендациите и заключенията на Венецианската комисия.
Новото, което е препоръчано и е резултат на съображенията и рекомендациите на Венецианската комисия, предлагаме да отпадне регулацията за реализиране на наказателна отговорност на ръководителите на висшия касационен съд и висшия административен съд, с цел да осъществим рекомендациите и да потвърдим, че няма да се засегне независимостта на съдии “, сподели още Кирилов.
„ Оставя единствено режим за осъществяване на наказателна отговорност на основния прокурор. Създаваме нов индивид, нова правна фигура по отношение на реализирането на отговорността на основния прокурор и на неговите заместници. Обособяваме и даваме статут на прокурор, завеждащ инспектората на висша касационна прокуратура “, сподели още той.
„ Гаранцията за неговата самостоятелност са в това, че се избира настрана от прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет с квалифицирано болшинство от две трети с мандат за седем години. Освен това във връзка с него, не може основния прокурор на упражнява пълномощия по контрол за правда на неговите актове.
Тоест основният прокурор не може да анулира като противозаконни актове, с които се проверява самия основен прокурор или неговите заместници. Тези препоръчани промени са напълно в консоционната рамка, т.е. по никакъв метод не се визира ексклузивността на функционалността по следствия и обвинявания, която по институция е предоставена единствено на прокуратурата “, добави министър Кирилов.
" Премиерът Борисов сподели, че до момента в случай че има сигнал или е обвинен основният прокурор, негов зависещ го проверява и най-после го рапортува. С изменението, което вършим през днешния ден сътворяваме ново звено, безусловно самостоятелен прокурор, който проверява и не рапортува на основния прокурор до внасянето на обвиняването. Той не е подвластен от основния прокурор ", съобщи Данаил Кирилов.
Разработването на плана не планува спомагателни финансови тежести, дотолкоз доколкото то ще се осъществя в границите на числеността на ВКП. Това сподели министърът на финансите Владислав Горанов.
„ Дотолкова доколкото то ще се осъществя в границите на числеността на ВКП и от първия прочит не считам, че законът извежда спомагателни финансови задължения, в този смисъл и утвърдената аргументация “, добави той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР