Създателят на World Wide Web Тим Бърнърс-Лий изказа предположение за

...
Създателят на World Wide Web Тим Бърнърс-Лий изказа предположение за
Коментари Харесай

Създателят на интернет предрече краха на Google и Facebook

Създателят на World Wide Web Тим Бърнърс-Лий изрече съмнение за неотдавнашен колапс на огромни мрежови корпорации, по-специално Гугъл и Фейсбук. Причината за края им съгласно него ще бъде концентрацията на пари и власт в ръцете на една огромна корпорация и неизбежния монопол на пазара. Apple, Microsoft, Amazon, Гугъл и Фейсбук имат обща пазарна капитализация от 3,7 трилиона $, равна на брутния вътрешен артикул на Германия през предходната година.

" Рано или късно, това води до доминирането на една компания на пазара и просто няма друга опция, с изключение на раздробяване ", сподели учения, представен от БГНЕС.

Бърнърс-Лий, компютърен академик, който изобрети интернет през 1989 година съобщи, че е отчаян от настоящето положение на мрежата след свадите за корист с персонални данни и потреблението на обществени мрежи за разпространение на ненавист.

Според него технологиите се развиват всяка година и това може да е проблем за софтуерни колоси като Гугъл и Фейсбук. Рязка смяна в желанията и търсенията на потребителите на избрани интернет платформи и услуги може да докара до гибел на тези услуги, счита той.

Професорът изрази недоволството си от абсурда с Фейсбук, когато консултантската компания Cambridge Analytica получи достъп до персоналните данни от 87 милиона консуматори на обществената мрежа.

„ Този скандал е повратна точка за мнозина “, съобщи той.

Професор Тим Бърнърс-Лий е английски академик в областта на компютърните технологии, чиято работа е трансформирала съвсем всеки аспект от нашия живот. Той основава World Wide Web през 1989 година, когато работи като откривател в ЦЕРН.

По това време пред него и сътрудниците му стои казусът за обработката и представянето на резултатите от научни проучвания в действително време. Бърнърс-Лий към този момент е създал системата ENQUIRE, която разрешава поддържането на случайни хипертекстови връзки и облекчава режима на търсене. Това обаче се оказва незадоволително и той се заема да я трансформира в многопотребителска, платформено-независима система. Така през 1990г. се появява първия уеб сървър — CERN httpd и уеб браузър, написани от Бърнърс-Лий в програмната среда NeXTStep. През 1991г. планът се слива с плана Internet и през същата година е основан първият в света уеб уебсайт – Info.cern.ch.

Тим е притежател на над 10 почетни докторски степени от разнообразни университети в света, а през 2004 получава премията Орден на Британската империя и е отдаден в рицарство от кралица Елизабет II.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР