Създателят на световният онлайн търговец Alibaba, Джак Ма напусна страната,

...
Създателят на световният онлайн търговец Alibaba, Джак Ма напусна страната,
Коментари Харесай

Bloomberg: Китайските власти опитват да върнат Джак Ма в страната

Създателят на международният онлайн търговец Alibaba, Джак Ма напусна страната, откакто разкритикува решението на китайските управляващи да анулират IPO-то на Ant Group, написа Bloomberg. Според организацията, китайските управляващи се пробват да върнат международно известния предприемач в родината му, с цел да основат " удобен имидж " за частния бизнес.

Китайските управляващи се пробваха да репатрират Джак Ма, създател на Alibaba и fintech Ant Group, който напусна страната, откакто разкритикува решението на китайските управляващи да анулират IPO на Ant Group, оповестява Bloommerg, базирайки се на хора, осведомени с въпроса.

Управляващите в Пекин се пробват да убедят Ма да се върне и да помогне да се показва поддръжката на държавното управление за бизнес общността, написа Bloommerg. Въпреки това, съгласно източниците на организацията, Джак Ма избира да остане в чужбина, като обръща повече внимание на проучванията в региона на селскостопанските технологии.
 Къде е Джак Ма?
Къде е Джак Ма?

Нови изказвания дават вероятен отговор

Бизнесменът също сподели на висшите мениджъри на Ant Group и Alibaba, че не би трябвало да чакат от него да се върне в Китай, само че " той е предан на триумфа им даже от разстояние ", научи Bloomberg. Агенцията отбелязва, че позицията на Ма " подкопава желанието на Китай да показва поддръжка за развива частния бизнес ".

Докато китайският водач Си Дзинпин консолидира властта и се концентрира още веднъж върху стопанската система, новият управителен екип на страната желае да сътвори удобен за бизнеса облик.

Джак Ма изчезна от обществената сцена, откакто разкритикува решението на китайските управляващи да анулират IPO-то на Ant Group. Компанията трябваше да започва най-голямото си IPO в историята през 2020 година, като листне акции на стойност 34 милиарда $ при оценка от над 313 милиарда $ на фондовите тържища в Шанхай и Хонконг. Излизането на борсата обаче трябваше да бъде анулирано няколко дни преди началото, защото китайските управляващи приказваха. Това беше огромна неприятна изненада за вложителите - размерът на поръчките доближи 3 трилиона $.

През април 2021 година китайските антитръстови регулатори постановиха на Alibaba рекордната санкция в китайската история от 2,78 милиарда $, за нарушение на конкуренцията.

През ноември 2022 FT заяви, че Ма към този момент е напуснал Китай преди шест месеца и живее в Япония. Вестникът заяви, че милиардерът е напуснал страната на фона на " продължаващите репресии на Пекин против софтуерния бранш на страната и нейните най-влиятелни предприемачи ". Източници на изданието споделиха, че Джак Ма живее в центъра на Токио, дружно със фамилията си е посетил горещи извори и ски курорти в Япония, а също по този начин е пътувал до Съединените щати и Израел.
 Милиардерът Джак Ма се отхвърля от контрола над финтех колоса Ant Group
Милиардерът Джак Ма се отхвърля от контрола над финтех колоса Ant Group

Той рядко е виждан на обществено място, откогато подлага на критика финансовия бранш на Китай през 2020 година

В началото на януари стана известно, че предприемачът ще загуби надзор над най-голямата китайска финтех група Ant Group - бордът на шефовете на компанията взе съответното решение. След промяна делът на Ма в гласуването ще бъде към 6,2%, напомня RBC.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР