Създателят на първия у нас Софтуерен университет Светлин Наков ще

...
Създателят на първия у нас Софтуерен университет Светлин Наков ще
Коментари Харесай

Светлин Наков: МОН има тотален монопол над учебните планове, на училищата им трябва свобода

Създателят на първия у нас Софтуерен университет Светлин Наков ще внесе в МОН предложение учебните заведения да могат да трансформират образователните си проекти и стратегии в границите на 20%. Идеята е те да имат независимата дума за наличието, което да се вмести в тези 20% възоснова на ползите на децата и характерностите на обитаемото място, неговата промишленост и бизнес. „ Искаме независимост в образователния проект, тъй като сега МОН е наложило цялостен монопол над всички учебни заведения и им споделя в кой клас какъв брой часа кой предмет би трябвало да се учи, и в границите на този предмет в първа тематика би трябвало да е това, във втора – това, в трета – това. Тоест, аз в случай че желая да имам един час повече география в девети клас и един час по-малко в десети клас, това е безусловно неразрешено и в случай че го направя, моите възпитаници няма да получат тапия “, стимулира се Наков в изявление за предаването " 12+3 ".

Имаме професионално обучение единствено на документи

Той даде образец със характерни области на професионалното обучение – да вземем за пример програмирането, за които МОН събира специалисти, прави проекти, а след това „ пет години се тъпче на едно място “, до момента в който в същото време промишлеността се трансформира. Професионално обучение имаме на документи, само че тази система на практика не работи, безапелационен е софтуерният експерт. По думите му, пазарът постанова да се разреши по-ранна специализация на гимназиите:

" До десети клас в това число, всички учебни заведения в България учат безусловно едно и също и нямат право един час да мръднат. Духовната семинария, спортното учебно заведение, математическата гимназия и селскостопанският колеж учат еднообразно до десети клас. "

Според Наков, предлаганите 20% ще дават задоволително независимост на учебните заведения, с цел да могат да се специализират: „ Например в един регион, където се занимават с национално изкуство, творчество и така нататък, ще вкарат предмети, които са свързани с това. В една гимназия за цифрови умения ще вкарат цифрови предмети, за които образователният проект няма по какъв начин да е чувал, тъй като до предходната година не са съществували като специалности и действия, които се случват в действителността. В един строителен колеж ще вървят да строят, тъй като в случай че не ги научиш да вършат кофраж в осми клас, до 12-и няма да стигнат до начертаване. “

И в този момент съгласно Наков всички частни учебни заведения вършат " документална гимнастика ", само че настояването е това да се официализира. 

Някои предмети не разрешават еластичност и промени от година на година

Бившият заместник-министър на образованието Диян Стаматов, който е и учебен шеф, регистрира като плюс на предлагането това, че касае гимназиалния стадий, тъй като главното обучение по думите му би трябвало да има по-консервативни основи.  " Не би трябвало да се не помни, че страната ни е много многолика. Освен мощно стимулираните възпитаници, които са готови по доста предмети, в това число и по математика и физика, които се считат за доста съществени и сложни предмети, има и възпитаници, които са едва грамотни и за тях напъните, които поставят учителите за подготовката им са галактически огромни. Там не би могло въобще даже да се мечтае за излизане от рамката на образователния проект, тъй като самите възпитаници мъчно влизат в обикновената рамка на подготовката ", обоснова се Стаматов.

Той изясни, че смяната, която Светлин Наков адресира до МОН, и в този момент е заложена в границите на модула „ новаторско учебно заведение “. На учебните заведения, които аплайват за новаторски, е разрешено да трансформират образователния си проект до 10%, само че тези учебни заведения са прекомерно малко - от 2400 учебни заведения в страната единствено 7-8% аплайват за смяна на образователния проект, призна Диян Стаматов. По думите му това се дължи на " една неопитност и една нерешителност във връзка с лавирането в образователния проект ".

Диян Стаматов подчертава върху салдото сред общообразователната подготовка и профилираното обучение. Не по всички предмети е допустимо да има такава еластичност, като при някои от практическите дисциплини, посочи той. " Например по български език, по чуждоезикова подготовка нещата са по-консервативни и не могат да бъдат фриволно заменяни от година на година ", сподели Стаматов.
Двете позиции чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР