Създателят на най-скандалния наркокартел Меделин и един от най-бруталните престъпници

...
Създателят на най-скандалния наркокартел Меделин и един от най-бруталните престъпници
Коментари Харесай

Каква е съдбата на кокаиновите хипопотами“ на Пабло Ескобар

Създателят на най-скандалния наркокартел Меделин и един от най-бруталните нарушители за всички времена, Пабло Ескобар, от дълго време не е сред живите, само че името му в последно време още веднъж е на дневен ред в родната му Колумбия. През 80-те години кокаиновият крал е фамозен с отвличанията, бомбардировките и безразборните убийства, а през днешния ден учените го упрекват в главен извършител на тиктакащата в Колумбия екологична бомба.

Преди десетилетия Ескобар внася един мъжки и три женски хипопотама в частния си зоопарк, които по този начин се развъждат, че през днешния ден популацията им варира от 130 до 160 животни.

Всъщност, възходът на по този начин наречените " кокаинови хипопотами " стартира през 1993 година, откакто управляващите убиват Пабло Ескобар и конфискуват първокласното му имение Hacienda Napoles, на към 250 км северозападно от столицата Богота.
 Снимка 609570

Всички открити там животни, като се изключи хипопотамите, са разпределени в зоопарковете из цялата страна. Но поради проблеми с логистиката, точно най-едрите домашни любимци на Ескобар, биват оставени да се разхождат на независимост в имението му с концепцията, че просто ще загинат. Това обаче освен не се случва.

Проучване в списание Nature предизвестява, че техният брой може да нарасне до 1500 в границите на идващите две десетилетия. Преди това управляващите се пробват да управляват популацията им, употребявайки кастрации и контрацептивни стрелички. Но напъните за контрацепция имат стеснен триумф. Затова в този момент Колумбия възнамерява да изпрати десетки от своите " кокаинови хипопотами " - потомците на частната менажерия на наркотрафиканта Пабло Ескобар - до нови домове в Индия и Мексико, в опит да управлява процъфтяващата им популация, оповестяват от.

La Fundación Internacional Ostok Sanctuary ha manifestado su interés de traslocar un grupo de 70 hipopótamos de Puerto Triunfo a santuarios naturales de la India y de México. Porque SOMOS AMIGOSDELOSANIMALES, en nuestro gobierno venimos acompañando el proceso. PRIMERO LA VIDA
— Aníbal Gaviria Correa (@anibalgaviria)
Защо Индия и Мексико

Общо 70 хипопотама, комбинация от мъжки и женски, се чака да бъдат преместени - 60 ще отидат в Индия и 10 в Мексико. Техническият термин за тази интервенция е " пренасяне ", изяснява губернаторът Анибал Гавирия в изявление за колумбийското издание Blu Radio, защото това ще включва пренасяне на хипопотамите от една страна, която не е тяхното родно местообитание, в друга, която също не е тяхното естествено местообитание. Целта е " да ги отведат в страни, където тези институции имат потенциала да ги одобряват, и да ги (настанят) вярно и да управляват възпроизвеждането им ", сподели Гавирия. Изпращането на хипопотамите назад в родната им страна в Африка не е позволено.
 Снимка 609571

" Изпращането на хипопотамите назад в Африка рискува да аргументи повече щета, в сравнение с изгода, както за самите хипопотами, по този начин и за локалната екосистема ", изяснява пред CNN Мария Анхела Ечевери, професор по биология в университета Javeriana. " Всеки път, когато преместваме животни или растения от едно място на друго, ние преместваме и техните патогени, техните бактерии и техните вируси. И можем да донесем нови заболявания в Африка, освен за хипопотамите, които живеят там в дивата природа, само че и нови здравословни проблеми за цялата африканска екосистема, която не е еволюирала с този вид болест ", сподели Ечевери.
 Кокаиновите хипопотами, Пабло Ескобар и за какво учените желаят да ги убият
„ Кокаиновите хипопотами “ на Пабло Ескобар

Колумбийците на дават с пръст да ги пипнат

Инвазивен тип

Хипопотамите се преглеждат от някои като инвазивен тип, който може да съставлява заплаха за локалните екосистеми, а от време на време даже и за хората. Изследванията акцентират негативните резултати, които отпадъците от хипопотамите могат да имат върху равнищата на О2 във водните обекти, което може да засегне рибите и в последна сметка даже хората. Списание цитира публикация от 2019 година, съгласно която езерата, където има хипопотами, имат повече цианобактерии, които се свързват с токсични водорасли. Тези цъфтежи могат да понижат качеството на водата и да причинят всеобща гибел на рибите, засягайки локалните риболовен общности.
 Снимка 609569

Хипопотамите също могат да съставляват опасност за селското стопанство и за сигурността на хората, съгласно изследване на Biological Conservation, оповестено през 2021 година Те могат да ядат или да навредят на културите и да взаимодействат нападателно с хората. " Хипопотамите живеят на стада, те са много нападателни. Те са доста териториални и като цяло се хранят с растения ", сподели професор Ечевери. Докато  хипопотамите по принцип не се срещат в Колумбия, локалният терен се счита за удобен за тяхното размножаване, защото има плитки водни източници и огромна централизация на храна. Досега Колумбия не е съумяла да реши казуса с " кокаиновите хипопотами ", който излиза отвън надзор. Остава да се види дали последните ограничения с преместването им ще съумеят там, където напъните за надзор на раждаемостта се провалят години наред.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР