Създателят на мобилното приложение ANOM, с помощта на което ФБР,

...
Създателят на мобилното приложение ANOM, с помощта на което ФБР,
Коментари Харесай

Създателят на подслушващото приложение ANOM получил 120 000 долара от ФБР

Създателят на мобилното приложение ANOM, благодарение на което ФБР, австралийската полиция и Европол заловиха над 800 трафиканти на опиати, убийци и други нарушители от целия свят, е получил 120 000 $ за създаването му. Той е също е имал неоправдателна присъда, като част от съглашението сред него и Федералното бюро е било тя да бъде понижена, съобщи английското издание Файненшъл таймс.

Разработчикът е имал връзки с незаконния свят и към този момент е подготвял разпространението на приложението за криптирани известия, когато чиновници на ФБР са му отправили предложение за съдействие.

Както през вчерашния ден стана ясно приложението ANOM, което е било употребявано от представители на незаконния свят, с цел да си изпращат секрети известия, в действителност е било следено от ФБР. Приложението се е разпространявало на модифицирани смарт телефони, чиито функционалности за телефонни диалози, изпращане на имейли или засичане на GSP локация са били деактивирани. Вместо това връзката ставала в платформата за изпращане на криптирани известия. Един смарт телефон с ANOM се продавал на черния пазар за 1500-2000 $ и можел да се задейства само с код, получен от различен деен член на системата.

Престъпниците дотолкоз вярвали, че ANOM е изцяло недостижим за управляващите, че си изпращали фотоси на пратките с опиати и намерено обсъждали и възнамерявали убийства, без да употребяват никакви кодирани думи или завоалирани изречения.

Всичко стартира през 2018 година когато друга известна измежду незаконния свят система за криптирани известия Phantom Secure е затворена от управляващите. Това отваря пазар за ново такова приложение и при диалог сред чиновници на ФБР и австралийската полиция се ражда концепцията за основаването на следена от управляващите платформа за „ криптирани “ известия.

Голяма роля в триумфа на ANOM има мрежата от „ инфлуенсъри “ – специалисти по криптирани смарт телефони и представители на незаконния свят, които убеждавали сътрудниците си да го употребяват. Някои от тях преди този момент са разпространявали и продукта на затворената вече Phantom Secure, с което са спечелили доверието на клиентите си.

През 3-те години откогато оперира приложението са били задействани 11 800 устройства с ANOM, на които са били изпратени 27 млн. известия, всяко едно от тях очевидно за ФБР.

Не е ясно за какво тъкмо в този момент ФБР разкри за интервенцията, която назовава „ Троянски щит “. Според някои главната причина е известие на неизвестен блогър, който предизвестява в своя обява през март месец, че ANOM е машинация и може да се следи от управляващите. По-късно обявата му е изтрита, само че съгласно ФТ тя не е получило изключително внимание.

Само първичните резултати от интервенцията са 800 ареста, иззети пари на обща стойност 48 млн. $, 32 тона опиати. Около 100 заговора за убийства са били осуетени.  

Трябва да се означи, че с ANOM не са следени лица на територията на Съединени американски щати.

„ Ако този вид следствия се организираха в Съединени американски щати, то те щяха да нарушат както 4-тата корекция, по този начин и Закона за подслушването “, разяснява Дженифър Линч, шеф по специфични разследващи средства във фондацията Electronic Frontier.

В този случай ФБР са разчитали да наблюдават обвинените лица по време на престоите им в чужбина, където законодателството не подсигурява въпросните права. Ето за какво интервенцията „ Троянски щит “ е извършена в съдействие с полицията на 17 страни. България не е измежду тях.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР