Създателят на INSAIT проф. Мартин Вечев е направил дарение от

...
Създателят на INSAIT проф. Мартин Вечев е направил дарение от
Коментари Харесай

Създателят на INSAIT дари средства за подготовката на ученици в олимпиадите по математика и информатика

Създателят на INSAIT проф. Мартин Вечев е направил подаяние от 60 000 лева за работата на Ученическия институт по математика и информатика към ИМИ-БАН.

Дарението ще бъде употребявано за подготовка на децата и завоюване на нови по-големи триумфи на национални и интернационалните научни състезания и олимпиади за възпитаници, оповестяват от INSAIT.

Ученическият институт по математика и информатика е основан през 2000 година и към този момент двадесет и три години открива и поддържа развиването на млади гении в региона на математиката и информатиката.

Проф. Вечев е индивидът, с помощта на който беше основан и Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към СУ " Св. Климент Охридски " - водещият център за AI-изследвания.



" Изследователските стратегии за възпитаници като ученическия институт на ИМИ-БАН и STARS на INSAIT, както и олимпиадите, са най-важните извънкласни действия, в които мощните възпитаници на България би трябвало да вземат участие. Те са основополагащи за построяването на хора, които умеят да измислят технологиите на бъдещето, а освен да ги ползват. Тези начинания са в синхрон с задачата на INSAIT да развива българските гении и да основава предпоставки те да остават в България “, споделя той.

Това е следващото подаяние на проф. Вечев за дейностите на Института по математика и информатика. През 2022 година той подкрепя и подготовката на националните тимове по олимпийска информатика, като подари 40 000 лева за осъществяване на лагер-школи - значим детайл от подготовката на българските гении.

Международната олимпиада по информатика – най-престижното съревнование за възпитаници в света на информатиката, е основана по самодейност на България. Първата олимпиада се организира през 1989 година в гр. Правец и в нея вземат участие 13 страни.

Днес броят на страните участнички е 87, а България се подрежда на пето място по брой медали във безконечната класация със извоювани 27 златни, 51 сребърни и 45 бронзови медали.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР