Създателят на групата ЧВК Вагнер Евгений Пригожин обяви победа в

...
Създателят на групата ЧВК Вагнер Евгений Пригожин обяви победа в
Коментари Харесай

Противоречиви данни за Бахмут, Путин вече поздрави Пригожин за победата над града

Създателят на групата ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин разгласи победа в град Бахмут на 20 май и желанието си да се отдръпна от града на 25 май.

Пригожин твърди, че силите на ЧВК " Вагнер " изцяло са завладяли град Бахмут на 20 май, превземайки последната многоетажна жилищна постройка в югозападен Бахмут покрай паметника на МиГ-17. Пригожин разгласи, че силите на " Вагнер " ще открият отбранителни позиции, преди да трансферират отговорността за града на съветските стандартни сили на 25 май. Пригожин съобщи и че вагнеровци ще извършат оперативна пауза, като почиват и възвръщат бойната мощност в полеви подготвителни лагери в неопределени региони, евентуално надалеч от фронтовата линия.

Институт за проучване на войната (ISW) не разполага с данни, потвърждаващи изказванията на Пригожин. Независимо от това обаче стана ясно, че съветският президент Владимир Путин към този момент е поздравил ЧВК " Вагнер " и националната войска за завладяването на източния украински град Бахмут. Това се споделя в публично изказване на Кремъл, представено от съветските осведомителни организации.

" Владимир Путин поздрави щурмовите отряди на ЧВК " Вагнер ", както и всички военнослужещи от частите на съветските въоръжени сили, които са им оказали нужната поддръжка и флангово прикритие, със завършването на интервенцията по освобождението на Артемовск (съветското име на Бахмут) ", съобщи Кремъл.

Украински публични лица оповестиха, че украинските сили към момента се бият в дребен сектор от югозападен Бахмут към 20 май. Украинският заместник-министър на защитата Хана Маляр съобщи, че украинските сили не престават да държат позиции покрай паметника на МиГ-17 към 20 май.

В разбора на фронта в Украйна на Института за проучване на войната (ISW) се прави ангажимента, че Руското министерство на защитата (МО) не разяснява изказванията на Пригожин все още на тази обява.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР