Създателят и главен изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск засега

...
Създателят и главен изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск засега
Коментари Харесай

Как Илън Мъск изгради завод в Китай за 168 дни

Създателят и основен изпълнителен шеф на Tesla Илън Мъск към този момент реализира триумфи в Китай

Пекин позволи на компанията на Мъск да не заплаща налога от 10% върху продажбата на коли. Въпреки комплицираните връзки сред Съединени американски щати и Китай Илън Мъск съумя да построи цех на Tesla в Китай за рекордно малко време. Освен това основателят на компанията се контракти с управляващите в страната за отстъпки, на които единствено локалните компании може да се надяват, написа Bloomberg.

Срок – спазен

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В края на 2019 година първият Model 3 на Tesla, съединен в Китай, ще слезе от монтажната линия на завода в Шанхай. Изглежда, че това ще бъде един от редките случаи, когато изпълнителният шеф на Tesla Илън Мъск съумява да съблюдава амбициозния период, който си е сложил.

Мъск прекара последната година като във военно състояние. Той спори с представители на Американската комисия по скъпи бумаги и тържища (поради прекомерно дейната приложимост на Twitter) или с английски водолаз (когото Мъск несправедливо упрекна в педофилия).

Предприемачът се оправи надалеч по-успешно в Шанхай. През октомври държавната електропреносна компания на Китай построи първия електропровод към новия цех. Китайската осведомителна организация " Синхуа " заяви, че на Tesla са били нужни единствено 168 дни (или под шест месеца) от приемане на позволения за градеж до обезпечаване на електричество за изцяло новия й цех. " Дори по стандартите на Китай това е доста бързо ", сподели Айвън Су, анализатор от Morningstar.

Мъск твърди, че заводът в Шанхай ще създава най-малко хиляда коли седмично до края на тази година. Tesla от месеци се пробва да реализира същото показване в Съединени американски щати, само че резултатите са спорни.

Защо Китай

Компанията с съображение обърна взор към Китай. Въпреки митата от 25% страната остава вторият по величина пазар на Tesla, изоставайки единствено от Съединени американски щати, само че пред Норвегия и Холандия. Но в Съединени американски щати интервалът на държавната поддръжка и по-ниските налози при покупка на колите на Tesla завършва, което значи, че ползата към тях евентуално последователно ще намалее. Китай одобри закони, които покачиха цената на колите с мотори с вътрешно горене. Това подтиква търсенето на електрически коли още повече.

Друг значим детайл от производството в Китай е, че по този метод Tesla няма да рискува прекъсване на развиването си в Китай поради комерсиалната война сред нея и Съединени американски щати, тъй като продуктите ще бъдат напълно създадени в страната.

Според Центъра за проучване на слънчевата сила и водорода в Баден-Вюртемберг продажбите на електрически транспортни средства и хибридни коли в Китай са достигнали 1.2 млн. през 2018 година - повече от половината от всички електрически транспортни средства, продадени в света през последната година.

Изграждането на фабриката в Китай ще разреши на Tesla да понижи транспортните разноски и да избегне вносни мита. Началната цена за седан, създаден в Китай, който ще се продава единствено на локалния пазар, е 328 хиляди юана (46.7 хиляди долара). Така елитна американска марка ще може да се конкурира даже с производители на евтини китайски коли като BAIC Motor Corp. и BYD, предлагайки седани на цена от към 200 хиляди юана.

Model 3 ще бъде и първият автомобил, създаден в напълно задгранично дружество в Китай. В момента страната задължава всяка непозната автомобилна компания да направи смесено сдружение с локален сътрудник, с цел да развива бизнес в страната. Комунистическата партия обаче планува това предписание последователно да отпадне и Tesla е първата огромна американска компания, за която пазарът се отваря без условия за съдействие.

Пробивът на Tesla e образец за съдействие сред Съединени американски щати и Китай в разгара на комерсиалната война сред тях.

В последно време Мъск постоянно посещава Китай. През август той беше в Шанхай, след което се срещна с членове на държавното управление (включително министъра на транспорта) в Пекин. Скоро по-късно китайските управляващи позволиха на компанията на Мъск да не заплаща налога от 10% върху продажбата на коли. Преди това такова изключение беше направено единствено за електрическите автомобили, създадени от китайски компании.

Флиртовете на Мъск с Китай го слагат в много внимателно състояние от политическа позиция. Особено когато Гугъл и NBA към този момент бяха подложени на критика за сходно съдействие. Може би по тази причина водачът на Tesla, който в никакъв случай не се тормози да напише нещо неловко в Twitter, е доста въздържан, когато става дума за усещания от Китай. Но каквато и да е тактиката на Мъск, наподобява, работи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР