Създателите на рекетьорския вирус, който удари компютри в Украйна, Русия,

...
Създателите на рекетьорския вирус, който удари компютри в Украйна, Русия,
Коментари Харесай

ООН: Последната кибер атака симулира рекет за пари

Създателите на рекетьорския вирус, който удари компютри в Украйна, Русия, Европейския съюз и някои азиатски страни, явно не са били ръководени от финансови претекстове. Това заяви ръководителят на отдела по киберпрестъпност в Организация на обединените нации Нийл Уолш, представен от радио " Свобода " и ДПА.

Програмата, идентична или сходна на програмата Petya, във вторник и сряда засегна редица машини в целия свят, а хакерите, стоящи зад офанзивата, желаеха откуп от 300 $ за всеки инфектиран компютър. Нападението подсети за огромната офанзива с вируса WannaCry, която в средата на предишния месец порази хиляди устройства в над 150 страни.

Той също по този начин отбелязва, че хакерите са оставили единствено една е-поща, с която да получават средства в криптовалутата " Биткойн ". Това е опростило блокирането на достъпа им до средствата.

Според Уолш това значи, че те или нямат огромен опит в сходни закононарушения, или надалеч не са си сложили за цел да " проработят " каквото и да било. Самоличността им, която в сходни случаи остава незнайна, " може да е както на дете, седящо в някое мазе (така и на) национална страна ".

Експертите сега се пробват да открият дали точно Украйна, която пострада най-вече от офанзивата, е била нейната основна цел. " Засега нямаме отговор на този въпрос, само че безспорно тази мисъл ще се върти в главите на всички ни, до момента в който върви следствието на офанзивата ", сподели Уолш.

По-рано уеб сайтът Blockchain, който следи постъпленията в биткойн портфейли, заяви, че указаната от рекетьорите сметка е съдържала в четвъртък сутринта малко по-малко от 4 биткойна - или към 10 300 $.

Въпроси повдига и фактът, че съгласно експертите потребителите нямат техническа опция да възстановят данните си, откакто компютърът е инфектиран, тъй като съответният вирус не предлага такава.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР