Създател е на единствена винена карта у нас в цветовете

...
Създател е на единствена винена карта у нас в цветовете
Коментари Харесай

Хаджи Ламбрин събра историята на Варна

Създател е на единствена винена карта у нас в цветовете и с усетите на родните елексири


Най-известният хаджия край морето е Ламбрин Сотиров, индивидът, събрал доста история и просвета в музея си “Стара Варна ”.
 51-1  51-2  51-3
Представя себе си малко –българин, с гръцко име, което значи цялостен със светлина, роден със синя охридска кръв като дядо си Хараламби, на който е кръстен. И трето потомство варненец от далечната 1895 година, когато прародител му е пристигнал и се заселил тук. Като същински поддръжник, два пъти е ходил до гроба Господен в Ерусалим, с цел да заслужи купата пред името си.

20-ят му юбилеен календар ”Стара Варна ”вече потегли за Коледа и Нова година по света. И този път изданието изненадва с незнайни и непоказани до момента остарели фотографии от живота на морската столица. На корицата е именитата машинна команда на парахода ”Варна ”, с който през далечната 1922 година идват от Марсилия първите туристи на море у нас. Хаджи Ламбрин, облечен този път като моряк от славния екипаж, удари гонга в музея при представянето на календара и сподели последната си реликва-истинския избавителен пояс на парахода от фотографията. Заявки за всяко издание на “Стара Варна ” има от всички краища на земята, където живеят варненци и българи-Азия, Африка, Америка, Австралия и цяла Европа. За да им припомня, както споделя създателят му, че лятото във Варна в никакъв случай не си отива.В края на 20 в. след дълги обиколки в Европа, където е респектиран от извънредно високото равнище на почитание и просвета към историята, Ламбрин Сотиров е решил да постави началото на това и в родния си град. Защо Варна да не застане до градове като Виена, Мюнхен, като Хамбург и Прага и да е равна с тях, споделил си тогава откривателят и почнал да събира фотопаметта й от Освобождението до 80-те години. Богатият му списък с над 5000 фотоси, документи, книги, е изровен от тавани, изби, контейнери за отпадък, изплатен от трезори и виенски магазини. Началото е почнало с 9 остарели пощенски картички и тъй като няма нищо инцидентно му оферират една солидна сбирка от 600 фотоси, освен това много скъпа.

Посъбрал пари от другари и я взел, а директорката на Регионална библиотека ”Пенчо Славейков ” Емилия Милкова, в този момент народен представител от ГЕРБ, приютила първата му непрекъсната галерия в отдел “Изкуство ”. Мястото станало известно и обичано за събиране на остарели варненски семейства и за осъществяване на обичайните им родови срещи. През 2000 година е трябвало да смени постройката и известният историк и експерт по архивистика Борислав Дряновски го насочил към остарялата къща на 116 години, някогашен полицейски сектор, превърната в руини. Ламбрин заложил дома си за заем, помогнали с пари и другари и трансформирал постройката, монумент на културата, в музея “Стара Варна ”. В подземието, където преди време са били килиите с арестанти, е разположил богатата си енотека с над 800 бутилки вино от всички мазета в страната. Той основава първата и единствена у нас винена карта на България, която е и неповторим информативен модел на лозовите масиви, за усетите, цветовете и ароматите на виновността от всички 220 мазета в страната, единствената държавна от които е тази в държавната резиденция “Евксиноград ”.

Подземието на “Стара Варна ” е известно още като театъра на виното, тъй като е сцена за моноспектакли, на които феновете, както през древността, се любуват на изкуство, отпивайки по глътка хубаво българско вино. В репертоара има сега три заглавия- ”Щамандура за персонално прилагане ” с създател и реализатор Георги Велчовски, който споделя историите на един избавител на плажа и в зимните вечери внася същинско чувство за лятна Варна. Въртят се още спектаклите “Ключът към парадайса ” по фамозния разказ на Никос Казандзакис “Зорба гъркът ” и “Саюри ” по “Мемоарите на една гейша ” на Артър Голдън, като основната роля се извършва от Ивелина Сотирова.

Подземието се посещава от учени, актьори, хора на духа, доста дипломати, европейски министри. Ламбрин Сотиров е посрещал тук някогашния чешки министър председател и президент Вацлав Клаус, Симеон Сакскобурготски, преди да стане министър-председател. Царят бил необикновено сюрпризиран да получи своя снимка като дребен със фамилията си на разходка в Морската градина във Варна, на която татко му Борис III е облечен в морска офицерска униформа. На първия етаж в “Музея на Стара Варна ” се намира неповторимата експозиция на придворния фотограф Карло Албрехт, който по поръчка на княз Фердинанд снима Варна през 1886-1893 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР