Създадоха работна група, която да определи механизъм за актуализиране на

...
Създадоха работна група, която да определи механизъм за актуализиране на
Коментари Харесай

Работна група ще определя механизма за изчисляване на максималния осигурителен доход

Създадоха работна група, която да дефинира механизъм за актуализиране на оптималния застрахователен приход съгласно ясни критерии . Това се случи през днешния ден на среща сред представители на синдикатите с присъединяване на премиера акад. Николай Денков.

От КТ " Подкрепа " показаха мнение, че оптималният застрахователен приход следва да се пресмята по специфична формула . При това би трябвало да се вземат поради растежът на индикатори като междинната работна заплата, инфлацията и междинния застрахователен приход.

В бюджета за следващата година е заложено той да бъде 3750 лв. вместо досегашните 3400 . От КТ " Подкрепа " напомнят, че законовото условие е оптималната пенсия да бъде 40 % от оптималния застрахователен приход, което значи, че той би трябвало да доближи 8500 лв.. Според експертните сметки на синдиката това може да се случи в идващите пет години.

Затова макар че кардиналното мнение на " Подкрепа " е за унищожаване на тавана на осигуровките, от синдиката считат, че годишното му увеличение въпреки всичко е стъпка в вярната посока, само че е единствено един детайл от осигурителната система. И че би трябвало да се актуализират и размерите на разнообразни компенсации, да вземем за пример тези за развъждане на дете, както и на други, свързани с осигурителния приход на работещите.

Според КТ " Подкрепа "   оптималният застрахователен приход би могъл да се усили посредством няколко механизъма. Един от тях е коефициент, представляващ средноаритметично от два знака - растеж на междинната работна заплата и на инфлацията за регистриран интервал от 12 месеца. Друг вид залага на планирани данни за растеж на тези индикатори.
 300 178 души са с застрахователен приход 3400 лева и нагоре
300 178 души са с застрахователен приход 3400 лева и нагоре

Всеки десети работещ у нас
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР