Създаденото през 1976 г. училище за даровити деца в столичния

...
Създаденото през 1976 г. училище за даровити деца в столичния
Коментари Харесай

Скандали тресат Италианския лицей в Горна баня. Директорът Капурдов във война с родители и учители

Създаденото през 1976 година учебно заведение за даровити деца в столичния квартал Горна баня, оживяло в първите години на демокрацията и трансформирало се в първокласен Италиански колеж, се тресе от кавги. Причината – за броени месеци новоизбраното управление на школото е влезнало във война с родители и учители.  

 

Отваряйки интернет страницата на именитото учебно заведение човек може да се обърка дали не е попаднал на уебсайт на някоя политическа групировка. Вместо информация за кандидатстване в лицея или за триумфи на учениците в национални и интернационалните олимпиади, читателят вижда позиция на управлението на НУККЛИИЕК, в която шест пъти се твърди, че НЯМА… напрежение и проблеми. Дори единствено това е задоволително Министерството на културата, което е принципал на комплекса да ревизира какво се случва по-малко от година откакто след конкурс за шеф е назначен Иван Капурдов, преподавател по биология в същото учебно заведение. Още повече, че министерството, както и куп други институции, от дълго време са сезирани от Настоятелството на образователния комплекс за редица нарушавания, позволени още в първите месеци на новото управление. 

 

Капурдов печели противоречив конкурс на културното министерство откакто преди година служебния министър по това време Найден Тодоров пенсионира именитата Величка Велянова, която 35-години бе шеф на лицея. По подигравка на ориста една от първите задания, с която Тодоров би трябвало да се заеме в този момент, когато още веднъж е назначен за длъжностен министър, е ескалиралото напрежение в учебното заведение.

 

Пред културното министерство няма доста варианти – премахване на Капурдов и абсурден негов заместител и провеждането на нов конкурс, по опция този път по неоспорим метод. Защото още преди година, един от уважаваните специалисти в региона на учебното обучение у нас – Диян Стаматов, шеф на 119-то учебно заведение и ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура предизвестява, че състезанието е изопачен и проблемите занапред предстоят. И се оказва прав. 

 

В края на месец февруари тази година от името на Настоятелството на Националния образователен комплекс по просвета и Лицей за проучване на италиански език и просвета Спас Панчев подава следващ сигнал в Министерство на културата, в който се съдържат данни за голям брой осъществени нарушавания от шефа Иван Капурдов и изключително от един от заместниците му - Александър Иванов. Може би най-скандалното в сигнала са изказванията, че Иванов почнал да се държи надменно и обиждал възпитаници.

 

„ В учебното заведение царува боязън и подозрение – атмосфера мъчно търпима, която извънредно негативно се отразява и на учениците и на целия учебен колектив. Вече са напуснали или принудени да изоставен и уволнени над 10 учители и чиновници “, написа в сигнала на Настоятелството. Капурдов и Иванов отхвърлят тези обвинявания, като с цел да запазят постовете си двамата са почнали и медийна акция, с която се пробват да оборят неуместните разкрития за протичащото се в Горна баня.  

 

И е изцяло разумно да го вършат, тъй като в сигнала до културното ведомство, който е изпратен и до прокуратурата, се съдържат изказвания и за финансови злоупотреби. Като заместник-директор Александър Иванов намерил метод учебното заведение да му покрива месечните разноски за гориво. Към заплатата си, Иванов има и добавка по 500 лева месечно за превоз. Мотивът – адресно регистриран е в кюстендилско село, въпреки да е известно, че живее в София. Отделно, за разлика от другите заместник-директори, Иванов получава по половин заплата от горната страна за спомагателната служба. Без правно съображение Александър Иванов си назначил и персонална секретарка, написа още в сигнала на Спас Панчев. Като цяло Настоятелството има съществени подозрения върху разходването на бюджетните средства, които учебното заведение получава от бюджета и упорстват за щателна инспекция на разноските. Има и изказвания за спор на ползи, свързани с приема на първокласници.  

 

Особено притеснително е, че в тъжби родители настояват по какъв начин Иванов обиждал учениците. Наричал ги „ хомофоби “, „ расисти “ и „ фашисти “. Въпреки това последствия за Александър Иванов няма, което жалбоподателите си изясняват, че заместник-директорът е сложил по някакъв метод според своя началник – шефът Капурдов. Родители са възмутени и от преподавателските способи на заместник-директора, който употребявал хазартната игра „ Колелото на шанса “ при оценяването на учениците по „ Биофизикохимия “.  

 

През февруари Капурдов и Иванов заключили и едно от пространствата в учебното заведение, в което със средства на Настоятелството била завършена музейна експозиция, показваща историята на елитното образователно заведение от неговото основаване преди близо 50 години. „ Няма история, историята стартира от нас “, гръмогласно обяснявал Иванов решението си, който без никакво правно съображение държал печата на учебното заведение в себе си. 

 

От няколко месеца родителите на учениците са обезпокоени и от новата визия на управлението на лицея – понижаване на проучването на италиански език. Твърди се, че на родителска среща заместник-директорът Александър Иванов оповестил, че следва смяна на образователния проект. Този въпрос сигурно към този момент има своя отрицателен отзив и в дипломатическите среди. Изучаването на италиански език в лицея се базира на междуправителствена конвенция сред България и Италия. Очакванията на преподаватели и родители са въпросът с ръководството на лицея да бъде остро подложен пред новия-стар министър на културата и от посланика на Република Италия у нас.  

 

Така, вместо да чакат с неспокойствие нови възпитаници и да се гордеят с триумфите на актуалните, учители и родители на деца от учебното заведение в Горна баня, се надяват културното министерство да потуши напрежението, основано след несполучлив кадрови асортимент. Ако ли не – Италианския колеж ще остане да се гордее със славното си минало и гибелно настояще, сходно на Класическата гимназия, която също е към културното ведомство и която през  последните години също се тресеше от поредност от кавги, отразили се извънредно отрицателно върху образователния развой, а оттова и върху подготовката на децата.  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР