--> Създадено за Servier Любопитно Доц. Д-р Димитър Петков: Високите

...
--> Създадено за Servier Любопитно Доц. Д-р Димитър Петков: Високите
Коментари Харесай

Доц. Д-р Димитър Петков: Високите токчета и тесните дрехи са вредни за вените

 --> Създадено за Servier Любопитно Доц. Д-р Димитър Петков: Високите токчета и тесните облекла са нездравословни за вените Лятото е тестване за пациентите с разширени вени 2 юли 2020, 15:27  Доц. Д-р Димитър Петков: Високите токчета и тесните облекла са нездравословни за вените Източник: iStock
Разговаряме с доцент Д-р Димитър Петков, шеф на Отделение по съдова и ендоваскуларна хирургия МБАЛ „ Тракия “, Стара Загора. Той е съдов хирург с дълготраен опит в лекуването на съдовите болести, с водещи ползи в региона на ендоваскуларното им лекуване. Той е един от първите съдови хирурзи в страната, въвели необятно ендоваскуларната лазерна аблация при лекуването на варикозната болест. Член е на редица интернационалните организации на съдовите хирурзи.

Болят ли разширените вени?

Болката при варикозната болест е доста характерна. В преобладаващата част от случаите тя е дифузна. Много постоянно е съчетана с чувството за тежест, напрежение и възприятие за дискомфорт, което пациентите не постоянно разказват тъкмо.

Трябва да подчертаем, че тази неразбираема симптоматика може да е една от първите изяви на болестта още преди да са се появили първите забележими разширени вени.

Защо признаците на изтощени и тежки крайници се обострят през лятото?

Лятото с неговите високи температури и мокрота постоянно подлага на тестване сърдечносъдовата ни система. Горещината ускорява разширението на кръвоносните съдове и изключително на венозните. Това усилва застоя на кръв в долните крака, вследствие на което се развиват признаците на тежест, отмалялост напрежение и оток, следени най-често към глезените и стъпалата в края на деня.

Могат ли да се предотвратят разширените вени с подобаващ двигателен режим и диета?

Движението и диетата, ориентирана към надзор на наднорменото тегло са едни от най-хубавите помощници в битката с варикозната болест. За страдание хората нормално си дават сметка за казуса прекомерно късно. Двигателните извършения и вярното хранене способстват за понижаване на риска от градация на болестта в по-напреднали стадии и водят до облекчение на признаците. Когато болестта към този момент е почнало, те не могат да са единственото лекуване, а част от лечебното държание. Бих желал да съветвам пациентите – наслаждавайте се на придвижването – разходка, спорт, туризъм, танци... Проверявайте и контролирайте тежестта си.

Има ли възрастова граница, след която разширените вени стартират да се демонстрират?

Няма наложителна връзка сред стадиите на заболяването и годините на пациентите, само че прогресията на признаците с напредването на времето е реалност. Сериозна тежест имат и рисковите фактори като приемственост, наднормено тегло, дълготрайно стоене или седене, бременност. Това трансформира намаляването на въздействието им върху прогресирането на заболяването в съставка от лечебния комплекс.

Какво е лекуването на хроничната венозна болест?

Съвременната медицина през днешния ден предлага дейно и минимално травматично лекуване, като методът при всеки пациент би трябвало да е индивидуален- сложен.

Днес с помощта на употребяваните в здравната процедура биофлавоноиди, лекуването е извънредно дейно. Съвет, който бих отправил към пациентите, е да избират потвърдените в международен мащаб препарати за лекуване и тези, които им е предписал лекуващият ги съдов хирург, с цел да не бъдат разочаровани от резултатите.

По отношение на оперативното лекуване - лазерна и радиофрекветна аблация в комбиниране със склеротерапия с пяна и течност са без конкуренция във връзка с бързото възобновяване и позитивните резултати.

Тук бих желал да отбележа, че след осъществяване на разнообразни лечебни процедури и реализиране на оптимални резултати, пациентите не би трябвало да не помнят, че разширените вени са хронично заболяване. С цел предотвратяване е належащо продължение на лекуване и след осъществяване на лечебните процедури.

Дамите обичат да вървят на висок ток и да носят тесни облекла, нездравословно ли е това за вените?

За страдание високите токчета трансформират моториката на долните крака и влияят отрицателно върху мускулната помпа - един от основните механизми, противопоставящи се на венозният застой. Съчетаването им с тесни облекла затруднява придвижването на кръвта във венозната система. Добрата вест е, че разполагаме с високоефективно медикаментозно и минимално инвазивно лекуване на хроничната венозна болест, тъй че те умерено могат да си разрешат да носят обувки и облекла, които до ги вършат красиви и щастливи. А за разширените вени – прегледът при съдов хирург ще им предложи дейно лекуване.
 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза  --> Създадено за Servier .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  Премиерът подреди неотложно прекъсване на багерите в Рила - България | Vesti.bg - https://www.vesti.bg/bulgaria/okryzhna-prokuratura-kiustendil-se-samosezira-zaradi-tehnikata-v-rila-6111649 Премиерът подреди неотложно прекъсване на багерите в Рила - България | Vesti.bg - https://www.vesti.bg/bulgaria/okryzhna-prokuratura-kiustendil-se-samosezira-zaradi-tehnikata-v-rila-6111649  Младежи с заплаха за живота след злополука с мотор Младежи с заплаха за живота след злополука с мотор  <br> <strong> Повелителят на остаряла София </strong>: <strong> Иван Иванов </strong> <br>
Повелителят на остаряла София : Иван Иванов
 Пандемията от COVID-19 – най-мащабният психически опит в историята Пандемията от COVID-19 – най-мащабният психически опит в историята Последни  Доц. Д-р Димитър Петков: Високите токчета и тесните облекла са нездравословни за вените
Създадено за Servier
Доц. Д-р Димитър Петков: Високите токчета и тесните облекла са нездравословни за вените  Каракачанов внася в Министерски съвет законопроекта за доброволната военна работа Каракачанов внася в Министерски съвет законопроекта за доброволната военна работа  Борисов: Горди сме с това, което започва през днешния ден Борисов: Горди сме с това, което започва през днешния ден  Захариева: Не бива да позволяваме разделения в Европейски Съюз поради ковид Захариева: Не бива да позволяваме разделения в Европейски Съюз поради ковид  <p>Хотел в Барселона изпраща пациентите си с Ковид</p>
Хотел в Барселона изпраща пациентите си с Ковид
 Цветан Василев
Искане за отказ по делото "КТБ "
 Граничен пункт „ Кулата-Промахон “ Колона от коли на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кулата "  <p>Обвиниха българин, сражавал се за джихадисти в Сирия</p>
Обвиниха българин, сражавал се за джихадисти в Сирия
Всичко от през днешния ден Виц на деня В болничното заведение на прилежащи кревати лежат гипсирани герой и някакъв дядка. Говорят си кой по какъв начин е попаднал там. Дядката:  - Синът ми работи в автосервиз,… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  Каракачанов внася в Министерски съвет законопроекта за доброволната военна работа Каракачанов внася в Министерски съвет законопроекта за доброволната военна работа Той ще даде опция на всеки български жител непринудено да премине военно образование  Борисов: Горди сме с това, което започва през днешния ден Борисов: Горди сме с това, което започва през днешния ден Суперкомпютърът ще е един от 5-те петаскейл в Европа  <p>Хотел в Барселона изпраща пациентите си с Ковид</p> Хотел в Барселона изпраща пациентите си с Ковид Хотелът, трансфорат в болница се разделя с пациентите си и от есента още веднъж ще посреща посетители  Цветан Василев Адвокатът на Цветан Василев изиска отказ на правосъдния състав по делото " КТБ " Според Константин Симеонов дейностите на правосъдния състав са предубедени  Граничен пункт „ Кулата-Промахон “ Колона от коли на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кулата " Освен български, на пункта се струпаха и доста коли със сръбска регистрация  <p>Обвиниха българин, сражавал се за джихадисти в Сирия</p> Обвиниха българин, сражавал се за джихадисти в Сирия Участвал ли е в подготовка на атентати в България  <p>Бащата на Б.Джонсън наруши правила, мина през България</p> Да заобиколи разпоредбите през България, съумя бащата на английския министър председател Целта на пътуването на Стенли Джонсън бе да посети гръцката си вила  Архив Астрономи откриха " гола " планета с 18-часова " година " Планетата в действителност може да е единствено ядрото на газов колос  <p>Оставка в Нова Зеландия&nbsp;след неточности по време на пандемията&nbsp;</p> Здравният министър на Нова Зеландия подаде оставка след позволени неточности по време на пандемията Дейвид Кларк свика изненадваща конференция, на която разгласи, че се отдръпва от поста  Големите спечелили в IAB MIXX AWARDS 2020 Големите спечелили в IAB MIXX AWARDS 2020 IAB България, най-голямото съдружие на медии, организации и софтуерни компании, виновни за цифровия бизнес в България, отличи ТОП цифровите акции в България  <p>ВВС на Финландия отстраниха свастика от емблемата си</p> Военновъздушни сили на Финландия отстраниха свастика от емблемата си Военновъздушни сили на Финландия използваха свастика още от основаването си през 1918 година  Шивашко дружество в Кричим стана огнище на COVID-19 Шивашко дружество в Кричим стана огнище на COVID-19 Към момента цехът е затворен за стерилизация, инфектираните чиновници са сложени под карантина  РЗИ влезе в Народно събрание, по 300 лева акт за депутатите без маски РЗИ влезе в Народно събрание, по 300 лева акт за депутатите без маски По публична информация ще бъдат глобени общо 24-ма депутати  Деница Сачева Сачева успокои: Няма да понижаваме заплати и пенсии „ Намирам сходни експертни оферти за по-скоро артистични провокации ”, сподели общественият министър
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР