--> Създадено за Lidl Вдъхновени истории Преродена. Ванеса, която се

...
--> Създадено за Lidl Вдъхновени истории Преродена. Ванеса, която се
Коментари Харесай

Преродена. Ванеса, която се изправи срещу анорексията

 --> Създадено за Lidl Вдъхновени истории Преродена. Ванеса, която се изправи против анорексията Вижте по какъв начин едно момиче се изправя лице в лице с хранителното разстройство в поредицата " Силата на храната "  Сабина Иванова 4 март 2020, 15:52  На Шипка е положен първият камък на българската независимост
На Шипка е положен първият камък на българската независимост
 Тази постройка в София има късмет за втори живот
Тази постройка в София има късмет за втори живот
 3D кола, къща и човешки стави: бъдещето идва в София
3D кола, къща и човешки стави: бъдещето идва в София
 Да учиш на български език българчета - в Германия
Да учиш на български език българчета - в Германия
 Българка определена за декан на международен университет
Българка определена за декан на международен университет
 Бисквитеният крал, който желае да стане първенец в Наскар
Бисквитеният крал, който желае да стане първенец в Наскар
 По шведски: Брита и Кент, които основават знамение в дърветата
По шведски: Брита и Кент, които основават знамение в дърветата
 Това ли е спасението: бактерия,която яде пластмаса
Това ли е спасението: бактерия,която яде пластмаса

Знаете ли коя е Ана? Тя може да е влезнала в дома ви без въобще да подозирате за нея. Само че тя в никакъв случай не идва замалко. Никога не се нанася с багаж. Отначало може даже да не я забележите. Когато обаче влезе в фамилията ви, животът се обръща наобратно .

Тя може да се нанесе в мозъка на щерка ви, сина ви, най-хубавата другарка... Тя кара индивида, който се гледа в огледалото в никакъв случай да не може да види същинския си външен тип. Кара го да гладува. Да счита, че единствената задача на живота му е да смъква още и още килограми.

Познавате ли Ана?

„ АНА “ – по този начин пациентите, заболели от анорексия назовават заболяването. Дават й лично име.

Ана обаче не е всесилна. Ана може да бъде победена. И днешната ни история е образец за това, че постоянно има вяра.

„ Преродена “ – историята на Ванеса и храната
 Ванеса Николова
Ванеса е едвам на 20 години. Зад гърба си обаче тя има кариера на модел, професионален играч по волейбол, работила е като публицист, редактор. Говори свободно седем езика. И е професионален войник със страхове. Храната е слабото й място. Но тя го трансформира в действие.

Докато това се случи, минават две сложни години. Години, в които "АНА " се нанася в мозъка на Ванеса. И стартира да й пречи да вижда себе си такава, каквато е.

Началото

“Всеки път, когато връщам лентата обратно, като че ли виждам разнообразни интервали, в които се е показала болестта”, стартира описа си Ванеса. Какво се е объркало в живота й? На пръв взор, наподобява че тя има предпоставки за безпроблемно детство.
 Ванеса Николова
Родена е в България, само че когато е на 2-годишна възраст, фамилията й се мести да живее в Испания. Там Ванеса получава началното си обучение. Поради смесената среда, в която израства, тя научава свободно 7 езика. Всеки би я описал като детето-мечта. „ Моите родители в никакъв случай не са имали никакви проблеми с мен “, спомня си Ванеса.

Семейството се връща назад в България. Именно тогава Ванеса за първи път се сблъсква с действителност, в която се оправя мъчно. „ Бях привикнала със напълно друг нрав. В Испания хората са доста по-отворени и това те научава да бъдеш по-наивен. Което обаче не е потребно за теб самия. Не можех да се интегрирам “.

Въпреки че среща компликации със завръщането си у нас, Ванеса е деен младеж – върви на курсове по езици, на български национални танци, стартира да се занимава професионално с волейбол и мода.
 Ванеса Николова
Какво обаче се обърква? „ Това е въпросът, на който в случай че съумея да отговоря, евентуално ще мога да се нарека изцяло излекувана “, споделя с усмивка Ванеса. В лятото на 10-ти клас, тя взема решение, че като всичките й съученички ще бъде на диета. И ще смъкна тези „ непотребни “ два кг .

„ До този миг не се бях интересувала от диети, не бях чела нищо за питателните режими “, споделя Ванеса. Първият човек, който вижда, че нещо с нея не е наред, е баба й. Ванеса стопира да яде вкъщи, а оправданието постоянно е едно и също – хранила се е на открито с другари и не е гладна.

Първоначално тя отхвърля да употребява тестени и нездравословни храни. След това стопира картофите, месото, и най-после – съвсем стопира да се храни. „ Излишните “ 2 кг са станали 20 за три месеца.

Вече за всички в фамилията е ясно, че Ванеса има проблем. Но Ванеса към момента счита, че не е достигнала „ мечтаното “ тегло. Един неин хранителен ден се състои от 70 грама маруля, щедро поръсена с оцет, четвъртинка кисела ябълка или лъжица овесени ядки.
 Ванеса Николова
Ванеса към този момент не се вижда с приятелите си, не върви на учебно заведение. Отказва се от танците и волейбола – тъй като няма сили да стане от леглото.

Тежи 38 кг, само че даже и лекарите, които й споделят, че в случай че не стартира да се храни може да почине, не могат да я убедят, че е задоволително слаба.

Баба ми споделяше, че всякога, когато се прибира вкъщи, има възприятието, че изчезвам от ден на ден и повече “, спомня си Ванеса и добавя: „ Но до самия край, аз смятах, че мога да смъквам още и още килограми. “

Храната, която става затвор

В интервала, в който е най-зле, обществените мрежи на Ванеса са „ цялостни “ със страници, отдадени на храната. Тя не стопира да ги гледа и да готви за другите, без обаче в никакъв случай да пробва. „ Така хранех другите си сетива “, споделя тя.

Тя споделя за кои признаци е добре околните да бъдат деликатни:
Отказ за хранене вкъщи Рязко събаряне на килограми Социална изолираност Отказ от всички обичани действия Хората, страдащи от анорексия непрестанно готвят за другите
Ванеса изпада в тежка меланхолия. Въпреки това, нищо не е в положение да я спре да смъква килограми.

Всичко обаче се прекатурва на Коледа 2017 година. Тогава Ванеса губи схващане – от апетит и недохранване. Пулсът й стопира, тя потъва в мрак. Събужда се в болница и пред нея има две други възможности. „ Трябваше или да стартира да се храня, или умирах “, спомня си Ванеса. Повратната точка, в която Ванеса избира живота. Избира храната да не бъде зложелател, а мощ.

Преродена

Битката обаче следва. „ В България няма болнично заведение, в което да се лекуват питателните разстройства. Дори да има обособени места, на които хората се оправят, единствено в София не е задоволително “, споделя Ванеса и добавя: „ Хората възприемат анорексията като лигавщина, волност, а това не е така… Чувала съм мнения: „ А за какво просто не й дадете да яде? “, споделя още тя.

Момичето обръща внимание на още един проблем. Който от време на време децата държат в ръцете си и освен това – пред очите на родителите.
 Ванеса Николова
Оставам с доста неприятни усеща от някои инфлуенсъри и инфлуенсърки “, споделя Ванеса и добавя, че препоръките им за „ здравословен “ метод на живот могат да имат пагубни последствия за нежната душeвност на младежите. „ Социалните мрежи са същинско огнище за питателните разстройства “, споделя Ванеса и споделя, че в онлайн пространството съществуват редица конгреси, във Facebook има затворени групи, в които хора с анорексия и булимия се предизвикват и окуражават по какъв начин да губят още повече тегло.

Ванеса споделя, че е показала мощна воля за живот. Казала си е, че няма да се съобщи и споделя, че с дебелоглав и неизменност е почнала да се зарежда сама. Научила се е хапка по хапка още веднъж да обича храната. Днес се храни интуитивно – когато и колкото й се яде. Признава обаче нещо доста значимо: „ Килограмите се качват елементарно. Но в случай че си възвърнал тежестта си, не значи, че си оздравял. Психиката лишава доста повече време “.

Ванеса не крие, че процесът на възобновяване не е по никакъв начин елементарен. Последствията от анорексията са свързани със стомаха, месечния цикъл при девойките, проблеми с костите, косата и ноктите. При възобновяване би трябвало да бъдат посетени редица експерти: гастроентеролог, ендокринолог, психиатър и психолог. Необходимо е да се работи с цялото семейство.

Райна Стоянова, специализант по ендокринология и диететика споделя:
Анорексията е психиатрично заболяване, което заплашва живота на пациента Необходимо е пациентът да посети гастроентеролог Необходимо е да се направи хормонален обзор на пациента, изключително при девойките може да се стигне до положение на "аменорея "(отсъствие на цикъл) Пациентите, страдащи от анорексия са застрашени от остеопороза
Днес Ванеса е създател на два романа, вторият се споделя „ Преродена “. Любител е на пицата и шоколада, както и на философията, че храната е сила.

Храната не трябва да бъде затвор “, споделя Ванеса и добавя: „ Тя не трябва да бъде възприемана като числа и таблици. Тя би трябвало да дава мощ, сила и да бъде наслаждение за всеки, без значение кой е и с какво се занимава “, приключва описа си тя.

Любомира Манчева, психолог в "Живот на кг " споделя какво е належащо да знаем за анорексията:
Разликата сред хранителен проблем и хранително разстройство идва, когато всичко с храната е обвързвано с думата "трябва " и мисълта за несъмнено количество храна стане неприемливо Необходимо е да се работи с цялото семейство, изключително връзката майка-дете Факторите за развиване на болестно положение могат да бъдат свързани с опита във външна и фамилна среда Качването на килограми не значи, че пациентът е преборил заболяването изцяло За какво да наблюдават родителите: Ако детето ви стартира постоянно да използва фразата "няма да облека това, тъй като не се одобрявам " Отказва да се храни със фамилията Изолира се, изпада в меланхолия Казва, че се храни здравословно и по тази причина поетапно стопира месото, бързата храна, тестените храни
В поредицата „ Силата на храната “, Вдъхновените и Lidl ви срещат с четирите най-разпространени хранителни разстройства: анорексия, хиперфагия, булимия и орторексия.

От експерти и хора, претърпели заболяването, ще разберем кои са признаците и по какъв начин да помогнем на наш непосредствен или на себе си, в случай че видим признаци на проблеми с храненето.

 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза  Автор: Сабина Иванова  --> Създадено за Lidl Изпрати твоята история.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Вдъхновените  1
Групата, която взриви хиляди българи (СНИМКИ)
 1 Никога до в този момент: графити в Националната ни изложба  1
"Отражения " от един български художник са събирани цели 7 години
 1
Роди се звезда : една ария в метрото промени живота на тази жена
Последни  Ванеса Никилова Преродена. Ванеса, която се изправи против анорексията  „ All Inclusive “ приключенията не престават „ All Inclusive “ приключенията не престават  Искат арест за Йоана Чолакова, взела участие в групата на Васил Божков Искат арест за Йоана Чолакова, взела участие в групата на...  Един готвач ще разгласи открита война на останалите в Hell’s Kitchen Един готвач ще разгласи открита война на останалите в...  Иван Гешев Гешев: Че си от Вътрешна македонска революционна организация или ГЕРБ, не значи имунитет  Нивото на бент. Нивото на бент. " Студена " се повишава, по кое време ще имат вода...  Papa Roach Групата, която взриви хиляди българи (СНИМКИ)  Мигранти на гръцко-турската граница Нови конфликти на турско-гръцката граница  <p><span style= BMW трансформира емблематичното си лого  Вилияна и Станимир от „ Един за различен “: Прекалено бързо отпаднахме Вилияна и Станимир от „ Един за различен “: Прекалено бързо...  Огромни опашки пред КАТ, далавера с газовите бутилки Огромни опашки пред КАТ, далавера с газовите бутилки  <p><strong>Книгите</strong>, които да <strong>прочетем</strong> през <strong>март</strong></p> Книгите, които да прочетем през март  <p>Зеленото ѝ отива: <strong>Кейт</strong> впечатли с тоалет и&nbsp;<strong>пие бира</strong></p> Зеленото ѝ отива: Кейт впечатли с тоалет и пие бира  Глобален план в поддръжка на реалистичните женски облици започва и у нас
Създадено за Dove
Глобален план в поддръжка на реалистичните женски...  Какво ще стане с момичето, което рита паднала съученичка Какво ще стане с момичето, което рита паднала съученичка  Бойко Борисов и Шарл Мишел Бойко Борисов: Европа се нуждае от незабавни решения  Windows 10 Microsoft приготвя промени за Start менюто на Windows 10  Григор Димитров: Той има особено място в моето сърце Григор Димитров: Той има особено място в моето сърце  Водеща позиция за NOVA през февруари Водеща позиция за NOVA през февруари  Проф. Тодор Кантарджиев Проф. Кантарджиев: Толкова заболели от грип не е имало от... Всичко от през днешния ден Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Радев: Призванието на поколенията ни е да отстояват демокрацията Радев: Призванието на поколенията ни е да отстояват демокрацията  На Шипка е положен първият камък на българската независимост  Честит 3 март! Честваме 142 години от Освобождението на България  Отменят тържествата на връх Шипка за 3 март  Българката, след която образованието не е същото  Да се бориш с опиатите във Водещи вести  Мигранти на гръцко-турската граница Но
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР