Създаденият към кабинета медицински съвет, от който се очакваше допълнителна

...
Създаденият към кабинета медицински съвет, от който се очакваше допълнителна
Коментари Харесай

Разпуснаха медицинския съвет за коронавируса


Създаденият към кабинета медицински съвет, от който се очакваше спомагателна здравна експертиза в битката с ковид, приключва активността си, заяви бТВ, съобщи БГНЕС. Телевизията цитира изявление на ръководителя на съвета проф. Коста Костов, което е доказано и от други членове на съвета.

Според Костов медицинският съвет е извършил задачата си да напише логаритми за лекуването и откакто това към този момент е реалност, съветът може да се разпусне. Съветът изготви 400 страници отчет, който включва здравна информация за проучвания, изследвания и всичко, което се случва в диагностиката, симптоматика и терапиите на инфекцията ковид COVID-19.

До разпускането на съвета се стигна след серия от остри конфликти с членовете на националния щаб. Още със сформирането си съветът влезе в остро несъгласие с щаба по тематиката потребление на бързи проби. Стигна се до закани от страна на началника на щаба ген. Венцислав Мутафчийски, че няма да разреши търгаши да подвеждат страната за закупуване на проби, които не са точни.

По тематиката с бързите проби бе открито компромисно решение-масово тестване да се прави в края на епидемията, само че последва още по-остър конфликт – по цялостната тактика на щаба към ограниченията и отлагането на пика. Д-р Атанас Мангъров от съвета упорства да се върви към създаване на групов имунитет посредством облекчение на ограниченията.

“Да пуснем младите напред значи да кажем: Тези ще умрат, тези ще живеят. Аз моето дете няма да си го пусна. Това, което Мангъров приказва, е невероятно и всички страни се отхвърлиха да го вършат, когато започнаха да мрат хората. Кажете му, че не съм склонен да демобилизира хората. Той приказва това, което хората желаят да чуят. Кажи какъв брой ще умрат и уточни с името си кои са тези хора като си професор ”, реагира остро министър председателят Бойко Борисов.

Медицинският съвет е основан с решение на Министерски съвет, още няма данни то да е анулирано. Членовете на съвета са подготвени и отсега нататък да оказват помощ, твърди в изявление пред Дарик радио проф. Коста Костов. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР