Създадените в лаборатория мини-мозъци започват да излъчват мозъчни вълни …Преди

...
Създадените в лаборатория мини-мозъци започват да излъчват мозъчни вълни …Преди
Коментари Харесай

Създадените в лаборатория мини-мозъци започват да излъчват мозъчни вълни

Създадените в лаборатория мини-мозъци стартират да излъчват мозъчни талази …Преди няколко месеца се появи новината (за която писахме и ние), че японски учени са основали мини-мозък от стволови кафези в лаборатория. Този мини-мозък съумява да сътвори функциониращи невронни връзки (HiddenTruth.site).Много скоро по-късно, откриватели от Калифорнийския университет в Сан Диего оповестиха за ефектен пробив в активността на сходен мини-мозък.Доклад за достиженията на калифорнийските учени е оповестен в научното списание Cell Stem Cell.Мозъчните органоиди (organoid), отглеждани от тях, от стволови кафези в лабораторията, се оказали доста по-„ напреднали “ заради обстоятелството, че учените били по-внимателни при тяхното образуване. Те основават по-хранителна среда, „ хранят “ органоидите със специфични субстанции за интензивен напредък.Всеки калифорнийски мини-мозък образно съставлява топка от нервни кафези, с диаметър към сантиметър, т.е. към грахово зърно. Можете да ги видите добре на фотографията по-долу.


 1111 - Създадените в лаборатория мини-мозъци стартират да излъчват мозъчни талази
Калифорнийските мини-мозъци са се развивали 10 месеца, преди да стартират да създават мозъчни талази, сходни на тези, открити при недоносени бебета. Преди това, никой от учените не е реализирал това с мозъчни органоиди.Според водещия създател на проучването – Алисон Муотри, в случай че преди 5 години бил запитан дали е допустимо да сътвори неестествен мозък, който да „ мисли “ като пълностоен човешки мозък, той изрично щял да отговори: „ Не! “. Сега той споделя, че сходни достижения са въпрос на бъдеще.Муотри признава, че към момента не знаят цялостния капацитет на мини мозъка, който са основали. Тези органели почнали да демонстрират признаци на неврална интензивност единствено след два месеца от развиването си.Четете още: Японски учени отглеждащи мозък настояват: “Уверяваме ви, че той няма умствен развой! ” Наистина, тези мозъчни импулси са необичайност, само че всеки месец те пораждат по-често и до 6-месечна възраст, те демонстрират такава интензивност постоянно. Досега, от други учени (например японците) не са създавани такива мини-мозъци.

 Напречно сечение на мозъчния органоид. Цветовете значат разнообразни типове кафези
Напречно сечение на мозъчния органоид. Цветовете значат разнообразни типове кафези Когато мини-мозъците стават толкоз дейни, учените вземат решение да сравнят мозъчните им талази с мозъчните талази на недоносени човешки бебета, на възраст 6 месеца. Те записват мозъчните талази на 39 бебета, които са се родили прибързано. Сравняват ги с вълните на мини-мозъците. Оказва се, че техните графики са доста сходни.И защото тези недоносени деца след това са се развили изцяло обикновено, в този момент е мъчно да се планува по какъв начин ще се развият лабораторните мини-мозъци. Ако учените съумеят в действителност да отгледат тъкмо копие на човешки мозък, тогава към този момент пораждат проблеми от напълно друго естество.Муотри споделя: “Получавам доста въпроси, като “какво мислят те ” или “дали осъзнават себе си ”. Но мисля, че това е малко евентуално. Но, правилно е, че ние нямаме доказателства за това. ”Затова в този момент, калифорнийските учени се пробват да разработят нещо като тест, с цел да ревизират по какъв начин в действителност работят тези мозъци и дали имат схващане.През октомври 2019 година, Муотри ще организира специфична среща, на която ще разиска казуса със съзнанието и мозъчните органоиди, на която ще бъдат поканени специалисти биолози, философи и етици.Засега казусът наподобява не толкоз комплициран. Тези мини-мозъци всъщност са единствено струпване на нервни кафези в чашки, които не са прикрепени към тяло и нямат сензорни качества.Но все пак, даже при такива условия, не може да се изключи, че те към този момент мислят и схващат какво съставляват …
Hidden truth
Източник: hiddentruth.site

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР