Създадената от страните от БРИКС Нова банка за развитие (НБР),

...
Създадената от страните от БРИКС Нова банка за развитие (НБР),
Коментари Харесай

Банката на БРИКС се насочва към местни валути, но не търси дедоларизация

Създадената от страните от БРИКС Нова банка за развиване (НБР), която е затруднена от глобите против акционера-основател Русия, би трябвало да усили набирането на средства и отпущането на заеми в локална валута, декларира министърът на финансите на Южна Африка пред Reuters.

На срещата на върха в Йоханесбург по-късно този месец Южна Африка ще бъде хазаин на водачите на другите страни от съюза - Бразилия, Русия, Индия и Китай, до момента в който блокът се стреми да разшири въздействието си.

Министърът на финансите страната Енох Годонгвана разяснява, че в дневния ред ще бъде включена и тематиката за стимулирането на потреблението на локална валута измежду членовете на НБР, като задачата е по-скоро да се понижи рискът от въздействието на валутните съмнения, в сравнение с да се отстрани доларизацията.

Доларът нарастна по отношение на валутите на разрастващите се пазари, откакто Русия нахлу в Украйна, а Федералният запас стартира да покачва лихвените проценти в битката си с инфлацията при започване на 2022 година, което направи обслужването на доларовия дълг по-скъпо за тези страни, показва още осведомителната организация.

„ Повечето страни, които са членове на НБР, предизвикват банката да дава заеми в локални валути ", споделя Годонгвана.

Създадена през 2015 година като водещ финансов план на блока, стремежът на НБР да обслужва нововъзникващите стопански системи и да дедоларизира финансите е съществено стеснен от икономическите действителности и нашествието на Москва в Украйна.

" Банката не прави толкоз, колкото страните членки изискват, само че това е стратегическата посока, в която я тласкаме ", споделя Годонгвана.

Увеличаването на набирането на средства в локална валута и набирането на капитал от нови членове може да помогне на НБР в сложните времена, като понижи зависимостта ѝ от финансовите пазари на Съединени американски щати, където глобите против Русия покачиха разноските ѝ по заеми, считат анализатори.

НБР се разшири от първичното си ядро от пет на осем страни и отпуска заеми единствено в страните членки. Главният финансов шеф на институцията Лесли Маасдорп разяснява пред Reuters, че банката има за цел да усили кредитирането в локална валута от към 22% на 30% до 2026 година, само че че има ограничавания пред дедоларизацията.

" Оперативната валута на банката е доларът по една доста съответна причина - в щатски долари се намират най-големите масиви от ликвидност ", изяснява той и прибавя, че банката е дружелюбна към своите членове и ще взема решение комбинацията от валути, в които отпуска заеми, въз основа на техните претенции.

Няма паралелна галактика

От над 30 милиарда $ заеми, утвърдени от НБР, две трети са в американската валута, демонстрира презентация за вложители от април. Тази взаимозависимост се трансформира в проблем, откакто Съединените щати постановат наказания на Русия предходната година.

В резултат на тях НБР стопира да отпуска заеми на Русия, само че това не предотвратява понижаването на рейтинга от страна на Fitch през юли 2022 година, а разноските по доларовите ѝ заеми скачат доста.

Петгодишната облигация на стойност 1,5 милиарда $, която НБР емитира през април 2021 година, има лихвен % от 1,125%. Две години по-късно петгодишна облигация на стойност 1,25 милиарда $ е със 5,125%. Това е доста по-високо от предложенията на други сходни банки за развиване със сходни кредитни рейтинги, изяснява анализаторът на S&P Global Ratings Александър Екбом.

В резултат на тази рискова награда, която съгласно Маасдорп възлиза на към 25 базисни пункта, НБР е принудена да ограничи отпущането на нови заеми.

" Заради провокациите на финансовия пазар през 2022 година и в устрема да се запазят главните финансови съотношения на банката в действителност имаше закъснение ", признава Маасдорп. " Не можеш да излезеш отвън доларовата галактика и да работиш в паралелна такава ".

Макар че НБР е одобрила заеми на стойност 32,8 милиарда $ за планове, вариращи от линии на метрото в Мумбай до осветяване със слънчеви акумулатори в Бразилия, заемите в салдото на банката в края на март са на стойност по-малко от половината от тази сума. През 2022 година банката е отпуснала заеми на стойност единствено към 1 милиарда $.

Досега Китай е най-успешният пазар на НБР в локална валута. Миналата година страната емитира 13 милиарда юана (1,8 милиарда долара) в три " панда облигации " и повече от половината от заемите на страната там са в юани.

" Пазарът на юани усили смисъла си ", споделя Екбом от S&P Global Ratings, която прави оценка НБР с " АА+ ". " Но това се дължи по-скоро на обстоятелството, че набирането на средства на доларовия пазар е неподходящо за тях. "

Другите пазари изостават, макар че банката се надява да набере до 1,5 милиарда ранда (81 млн. долара) в дебютни облигации в Южна Африка на 15 август. Тя също по този начин се стреми да емитира първите си облигации в рупии в Индия до края на 2023 година

Повече членове

Въпреки тези проблеми НБР, основана с 10 милиарда $ акционерен капитал от всяка страна от БРИКС, желае да се разшири, показва Reuters и прибавя:

„ От 2021 година насам към структурата се причислиха Бангладеш, Обединените арабски емирства и Египет, с което броят на членовете ѝ доближи осем. Уругвай е на част от пътя до присъединение, а Алжир, Хондурас, Зимбабве и Саудитска Арабия показват интерес “.

За съпоставяне, Азиатската банка за инфраструктурни вложения, която е подкрепена от Китай и стартира да действа през 2016 година, има 106 членове, в това число 23 европейски страни и 45 отвън Азия.

Маасдорп декларира, че привличането на капитали от нови членове е " доста, доста значимо " и ще помогне на НБР да реализира устрема си да се трансформира във водеща институция за разрастващите се пазари, а срещата на върха на БРИКС е " основна платформа " за диалози с евентуални нови членове.

Привличането на огромните страни с нововъзникващи пазари, които биха дали на НБР повече въздействие и биха укрепили финансовото ѝ положение, може да изисква промени в ръководството, подчертава Крис Хъмфри, откривател в региона на финансите за развиване в ODI, мозъчен концерн.

Действащият правилник на банката подсигурява, че даже и да се уголемява, петимата й акционери създатели ще запазят висшите управителни постове и мажоритарното право на глас.

" От позиция на някои други разрастващи се страни това може да не е доста привлекателно. Те биха могли да си кажат: " Добре, не е ли това просто още една Г-7 с друго име? ", споделя Хъмфри.

Но Маасдорп декларира, че НБР има " неповторима " акционерна конструкция и задачата е да се реализира допустимо максимален консенсус в границите на банката във връзка с решенията, макар че болшинството ще има превес.

Структурата на гласоподаване до момента не е била спънка за новите членове, показва той.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР