Създадена с изкуствен интелект картина спечели конкурс, предизвиквайки полемика за

...
Създадена с изкуствен интелект картина спечели конкурс, предизвиквайки полемика за
Коментари Харесай

Изкуствен интелект спечели арт конкурс. Художниците са бесни

Създадена с изкуствен интелект картина завоюва конкурс, предизвиквайки дискусия за „ гибелта на същинското изкуство ”. Картината Théâtre D’Opera Spatial на Джейсън Алън зае първо място в съревнование за изкуство на панаир в Колорадо. Но в действителност не индивидът е създател на творбата – картината е „ нарисувана ” от невронна стратегия, подготвена от Алън.

Джейсън Алън е президент на основаната в Колорадо компания за настолни игри Incarnate Games. Той стана победител в категорията за цифрово изкуство на състезанието, извършен в границите на панаира, заяви формалният уебсайт на уредниците на събитието.

Неговото показване в състезанието – Théâtre D’Opera Spatial, което той отпечата върху платно, е в действителност превъзходно и наподобява като рисувано от същински занаятчия. Това е малко странна комбинация, напомняща замръзнала рамка от някой научно-фантастичен филм: хора в типичен облекла гледат от барокова зала през голям кръговиден илюминатор към ослепителен, огряван от слънце пейзаж.

Проблемът е, че Алън не е нарисувал тази картина – AI логаритъмът Midjourney го е направил вместо него, споделя Motherboard. Синтетичният разум рисува картината, управителен от упътванията на неговия основател. Алън не прокарва цифрова четка върху виртуално платно.

Този факт провокира оживена полемика в обществените мрежи: художници и хора, които не са безразлични към света на изкуството, упрекнаха спечелилия, че доближава креативните специалности до гибелта им – те нарекоха обстановката „ демонски гадна ” и видяха скорошна безполезност даже за висококвалифицирани цифрови създатели.

В процеса на образование AI без значение основава стотици изображения, до момента в който Алън настройва логаритъма за няколко седмици, след което избира трите най-хубави картини и ги отпечатва върху платно, авансово увеличено благодарение на инструмента Gigapixel AI.

Алън не счита постъпката си за машинация. Той се аргументира, че е взел участие в основаването на творбата, като генерирал изображения благодарение на AI, правил обработка във Photoshop и мащабирал изображението в Gigapixel. „ Сега няма да спра. Тази победа единствено ускори моята задача ”, споделя Алън.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР